biznis
0

Opel otvara 700 radnih mjesta u fabrici u Poljskoj

FENA
Kompanija Opel, evropska filijala američkog General Motorsa (GM), otvorit će ove godine do 700 radnih mjesta za proizvodnju novog modela Astra IV u njenoj fabrici u Gljivicama na jugu Poljske, koja će dobiti i treću smjenu, javlja BBC.

"To se već dugo planira i čitav posao će krenuti do sredine godine", izjavio je zvanični predstavnik Opela Ullrich Veber i dodao da bi ta odluka trebalo da pomogne GM-u da osigura kredite vrijedne milijarde eura, u nastojanjima da Opel ponovo počne da posluje sa profitom.

Opel je početkom ovog mjeseca saopćio da će uložiti 11 milijardi eura "u novu proizvodnu ofanzivu" u narednih pet godina.

Ulaganja u fabriku u Gljivicama su dio plana da Opel u naredne dvije godine stabilizira poslovanje.

Fabrika u Gljivicama sada zapošljava 2.500 radnika, 500 manje nego godinu ranije. Zbog recesije, proizvodnja u tom pogonu smanjena je 43,5 posto, na 96.000 vozila u 2009, sa 171.640 u 2008.

GM, nekada najveći proizvođač vozila na svijetu, odustao je od prodaje "Opela" i odlučio da, uz pomoć vlada u kojima kompanija ima fabrike, postavi na zdrave noge poznatu robnu marku.

U okviru plana restrukturiranja, GM je najavio ukidanje 8.300, od ukupno 50.000 radnih mjesta u evropskim pogonima i odlučio da zatvori fabriku u Antwerpenu, u Belgiji.