Beč
0

OPEK snizio prognozu tražnje nafte u 2011. i 2012. godini

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) snizila je u utorak prognozu svjetske tražnje tog energenta u ovoj i narednoj godini, navodeći kao razlog zabrinutost za stanje razvijenih ekonomija.

OPEK je u svom mjesečnom izvještaju naveo kako u ovoj godini očekuje da će prosječna potrošnja nafte iznositi 88,14 miliona barela na dan, što je nešto manje u odnosu na raniju prognozu od 88,18 miliona barela na dan, prenosi AFP.

Nova prognoza tražnje za 2011. predstavlja povećanje u odnosu na potrošnju iz prošle godine za 1,2 miliona barela na dan. Kartel je takođe snizio očekivanje za 2012. godinu na 89,44, sa 89,50 miliona barela na dan, navodi se u saopćenju.

"Ekonomske strepnje u kombinaciji s visokom cijenom nafte su loše uticali na tražnju te sirovine u članicama Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj, što će rezultirati nižom potrošnjom tokom ljetnjih mjeseci nego što je bilo očekivano", saopćio je OPEK, čije članice sudjeluju u svjetskom snabdijevanju naftom sa 35 posto i drže više od tri četvrtine ukupnih svjetskih rezervi.

Kartel je upozorio da bi tražnja "tečnog zlata" mogla dodatno da padne ukoliko se pogorša ekonomska situacija u SAD-u, čiji je kreditni rejting u petak snižen s maksimalne ocjene AAA na AA+.

"Ukoliko se situacija u SAD-u dodatno pogorša, tražnja nafte će u tom najvećem svjetskom potrošaču ove godine još pasti", saopćio je OPEK.