biznis
0

OPEC smanjuje proizvodnju uz cijenu ispod 40 dolara

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Organizacija zemalja izvoznica nafte će smanjiti proizvodnju te sirovine ako cijena ostane na nivou ispod 40 dolara za barel, izjavio je alžirski ministar energetike i nekadašnji predsjednik kartela Shakib Kelil.

On je sinoć u Washingtonu izjavio da će pad tražnje nafte u svijetu uskoro biti okončan i dodao da će, ako cijena tog energenta ostane na sadašnjem nivou, uslijediti otkazivanje naftnih projekata i nestašice, koje će dovesti do poskupljenja "tečnog zlata", prenijela je agencija Bloomberg.

Nafta je do danas pojeftinila za više od dvije trećine u odnosu na rekordnu cijenu od 147,27 dolara za barel iz jula 2008., uslijed toga što je kreditna kriza dovela do usporenja privrednog rasta u svijetu i smanjenja tražnje energenata.

"Nervoza oko buduće stabilnosti na naftnom tržištu nas sve zabrinjava. Ova intenzivna nestalnost nije u ničijem interesu", istaknuo je Kelil.

Kelil je još 3. februara izjavio da postoji mogućnost od 50 posto da OPEC na sastanku u martu ponovo smanji proizvodnju nafte, a jučer je naveo da bi do kraja godine ta sirovina trebalo da poskupi na 60 do 80 dolara za barel, pošto se očekuje oporavak tražnje.

OPEC, koji u ukupnom svjetskom snabdijevanju naftom učestvuje sa 40 posto, donio je od septembra, u više navrata, odluke o smanjenju proizvodne kvote za ukupno 4,2 miliona barela kako bi podstakao poskupljenja nafte.