Ali al-Naimi
0

OPEC neće mijenjati planove proizvodnje u 2010.

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Tražnja nafte raste u svijetu, što bi moglo značiti da Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) ove godine ne mora poduzimati nikakvu akciju u pogledu isporuka, izjavio je u utorak ministar Saudijske Arabije za naftu Ali al-Naimi pred sutrašnji sastanak te grupacije u Beču.

"Plovimo veoma dobro i nastavit ćemo ploviti veoma dobro", rekao je Al-Naimi, ministar u zemlji koja je najveći svjetski proizvođač nafte.

Mnoge članice OPEC-a su izražavale bojazan da ova grupacija proizvodi prevelike količine nafte. OPEC je u decembru 2008. postigao dogovor da članice smanje proizvodnju za 4,2 milijuna barela dnevno kako bi ograničile isporuke na 24,84 milijuna barela dnevno jer je recesija prijetila da će smanjiti tražnju nafte, podsjetila je agencija Reuters.

Prošlogodišnji rast cijena ovoga energenta i globalni oporavak potaknuli su međutim članice OPEC-a da povećaju isporuke. U februaru je grupacija ispunila samo 53 posto obećanog smanjenja isporuka, u usporedbi s 81 posto godinu dana ranije.

Cijene nafte, bez obzira na to, nisu znatno odstupile od razine koju Saudijska Arabija smatra povoljnom za proizvođače i potrošače – oko 70-80 dolara za barel.

Alžirski ministar energetike i rudarstva Hakib Khelil u utorak je izjavio da će cijene nafte do kraja godine ojačati na 80-85 dolara za barel.

Nekoliko ministara koji pristižu u Beč je ukazalo na neophodnost pridržavanja proizvodnih ciljeva, s obzirom na to da se globalna tražnja kreće ka tradicionalno slabom drugom kvartalu.

Saudijska Arabija, koja je u februaru isporučila 8,22 milijuna barela dnevno, u usporedbi s postavljenim ciljem od 8,05 milijuna barela dnevno, spada među članice OPEC-a koje se najviše pridržavaju proizvodnih ciljeva.

Al-Naimi, međutim, ima nešto opušteniji stav u pogledu prevelike proizvodnje nafte u OPEC-u, dijeleći mišljenje s utjecajnim prognozerima koji očekuju još veći globalni ekonomski oporavak kasnije ove godine, zahvaljujući Kini i Indiji.

Međunarodni monetarni fond je prognozirao da će kineska ekonomija ove godine ojačati 10 posto, u usporedbi s očekivanim rastom u razvijenim zemljama od samo 2,1 posto.

Ministar Saudijske Arabije je kazao da OPEC neće smanjiti isporuke ako bi to moglo dovesti do prevelikog jačanja cijena nafte. "Stanje na tržištu je povoljno, postoji uravnoteženost, nema pomanjkanja, priliv investicija je dovoljan", rekao je on.

Alžirski ministar Khelil je procijenio da vjerojatno neće biti potrebno da se OPEC ponovno sastane prije svoga planiranog sastanka u septembru.