Oprez
0

Opasne kineske lutkice u trgovinama TK-a

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Kantonalni tržišni i tuzlanski sanitarni inspektori od jučer zajedno na terenu kontroliraju sve malo i veleprodajne objekte u kojima se nalaze plastične igračke sa tzv. ftalatima, jedinjenjima koja štetno djeluju na reproduktivne organe, bubrege i jetru. Inspektori su za sada otkrili prodaju jedne takve lutke kineskog proizvođača XU SHU WAN YU.

Nakon što su jučer u Gračanici inspektori pronašli i zaplijenili lutku koja će adekvatno biti uništena, isto to danas čine na prostoru Arizone i Gradačca, doznajemo od Nedžada Bešlića, glavnog kantonalnog tržišnog inspektora.

Bit će pregledane trgovine u svih 13 općina Tuzlanskog kantona. Na području Tuzle sanitarni inspektori otkrili su i uništili veće količine ovakvih lutaka.

U Kantonalnom inspektoratu strahuju da je dosta ovakvih lutaka djeci podijeljeno tokom novogodišnjih praznika. Stoga upozorenje roditeljima da još jednom pregledaju igračke svoje djece, ali i prodavcima da povuku 'otrovne lutke', jer su kazne visoke.

Inspektori potrošače i prodavce upozoravaju i na štetnost soka ''eks fruit'', kosovskog proizvođača ''La Berion'' iz Podujeva, uvoznika i distributera za Bosnu i Hercegovinu ''For Ex'' BiH d.o.o. Tuzla. Prema nalazu - sokovi od jabuke, jagode, breskve i višnje s hemijskog stanovišta ne odgovaraju propisima. Kod četiri vrste soka ''eks fruit'' otkriveni su nedozvoljeni aditivi pa se zbog toga nalaže njihovo povlačenje iz prodaje.