Financial Times
0

Opasne baltičke zemlje

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Da li je ekonomska kriza pri kraju, mirovne operacije Ujedinjenih nacija i kontradiktornosti novog vladinog prijedloga o dobijanju britanskog državljanstva glavne su teme u jutrošnjim izdanjima londonskih dnevnika, javio je BBC.

Financial Times prenosi u ponedjeljak objavljene podatke prema kojima su najveće britanske banke ponovo počele da prave profite za šta kaže da, uz podatke o porastu industrijske proizvodnje u Americi, Kini i eurozoni, podstiću nadu da smo na pragu ekonomskog oporavka.

List kaže da postoje i dvije opasnosti. Prva je da je pojačana proizvodnja tek kratkotrajni bljesak kompanija koje popunjavaju inventare koje su praznili posljednjih mjeseci. Druga opasnost je poskupljene nafte što bi, ako se nastavi, moglo da uguši za sada još uvijek krhke izdanke oživljene privredne aktivnosti.

Financial Times piše i o opasnosti tzv. "ekonomskih kriznih žarišta" od kojih izdvaja države Baltika.

Privrede Estonije, Letonije i Litvanije su manje više u kolapsu i te države na granici Evropske unije s Rusijom bi mogle, u slučaju sloma njihovih valuta ili banaka, da pokrenu sličan talas na ostatku kontinenta.

Bruxelles za sada, nastavlja list, „podržava region u kojem cjene nekretnina vrtoglavo padaju, banke ne pozajmljuju, poslovi nestaju a vlade štede drastičnim smanjivanjem plata i penzija".

Takva situacija je, međutim, neodrživa na duži rok i Unija će, zajedno s vladama u regionu, morati da pristupi devalvaciji baltičkih valuta kao možda jedinom načinu izlaska iz krize, zaključuje Financial Times.