biznis
0

Omersoftić: Bez obzira na rok štediše neće izgubiti pravo na imovinu

FENA
Štediše koji ne uspiju verificrati svoju štednju do 30. septembra, kako je to predviđeno novim Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o izmirenju obaveza po osnovi računa stare devizne štednje, donesenom prije dva dana, neće izgubiti svoje pravo na imovinu, obavijestilo je Udruženje za zaštitu deviznih štediša u BiH.

-Tamo gdje nije izvršena verifikacija zatražit ćemo nastavak sudskog spora koje je Udruženje pokrenulo u novembru 2004. radi utvrđivanja obaveza po osnovu računa stare devizne štednje, u skladu sa zakonom, a to podrazumijeva i uključivanje deviznih računa kod Ljubljanske banke, Invest banke i JIK banke, kazala je danas u Sarajevu na konferenciji za novinare predsjednica Upravnog odbora Udruženja za zaštitu deviznih štediša u BiH Amila Omersoftić.

Kako je istaknula, dok Općinski sud u Sarajevu ne zakaže pripremno ročište, Udruženje će nastaviti da pomaže štedišama koji nisu verificirali deviznu štednju i da šalju svoje predstavke Sudu za ljudska prava u Strazburu.

  • Mi ćemo Sudu u Strazburu dokazati da ovdje nemamo zaštitu. Mi imamo model koji štiti svakog štedišu, bez obzira na to ako nema nijedan dokument, a bio je štediša na dan 31. decembar 1991. godine, kazala je Omersoftić, te dodala da su štediše posebno ogorčene na Sud BiH kada je u pitanju rješavanje ovog problema koji je aktuelan već 17 godina.

Ona je kazala da je Sud BiH dvije i po godine zadržavao i odgađao postupak po tužbi štediša Udruženja da bi tu tužbu onda dostavio Općinskom sudu u Sarajevu.

  • Vlast izgleda želi stvoriti pravnu nesigurnost i haos među štedišama, ali naše udruženje to neće dozvoliti i ukoliko na Sudu u Strazburu dokažemo da smo u pravu svaki štediša mogao bi dobiti od države po četiri hiljade eura odštete, mogli bismo dobiti kamatu veću od 0,5 posto, a rok za vraćanje stare devizne štednje mogao bi biti kraći od devet godina kako je to sada regulirano, kazala je Omersoftić.