JP Elektroprivreda
0

Olovo dobija alternativno napajanje električnom energijom

FENA
Saradnjom općina Olovo i Ilijaš, te Elektroprivrede BiH (EPBiH), Olovo će za maksimalno tri mjeseca dugoročno riješiti višegodišnji problem napajanja električnom energijom u zimskim mjesecima.

U utorak su direktori EPBiH i tuzlanske firme Deling, pobjednice na međunarodnom tenderu, Amer Jerlagić i Omer Delalić, potpisali ugovor vrijedan 1,5 miliona KM o alternativnom napajanju Olova električnom energijom iz Vareša preko Nišića s dva srednjonaponska voda ukupne dužine od oko 19 kilometara, saopćeno je iz JP Elektroprivreda.

Postavljanjem vodova gotovo će se u potpunosti izbjeći beznaponske pauze u zimskim mjesecima koje su nastajale na vodovima iz pravca Kladnja prema Olovu, jedinim dosadašnjim izvorom električne energije za općinu Olovo.

"Olovo izlazi iz svojevrsne energetske ovisnosti od uspješnosti funkcionisanja dalekovoda iz Kladnja čiji je rad često bio uslovljen klimatskim ćudima planinskog prevoja Karaula", istakao je prilikom potpisivnja ugovora Amer Jerlagić.

Olovo će dobiti alternativni izvor električne energije čime se osigurava kontinuirano, kvalitetno i sigurno napajanje električnom energijom domaćinstava i privrede olovske općine, te Vareša i nekih manjih okolnih mjesta.

"Firma Deling je spremna da ugovorene poslove završi za 45 dana, umjesto za planiranih 90 dana, i mi ćemo učiniti sve da taj svoj rok i ostvarimo jer za to imamo značajnu pomoć i od lokalne zajednice", rekao je Omer Delalić.

Ugradnjom podzemnog kabla na trasi dugoj oko 19 kilometara značajno će se poboljšati i uvezivanje distrubutivnih mreža ED Sarajevo i ED Zenica.