Velika Britanija
0

Olimpijada 2012. skuplja za 100 miliona funti

Sarajevo-x.com
Troškovi za izgradnju stadiona i drugih objekta na kojima će se organizirati Olimpijske igre 2012. godine u Velikoj Britaniji, skočili su za nevjerovatnih 100 miliona funti (oko 114 miliona eura), što je čelnike Međunarodnog olimpijskog komiteta navelo da posegnu za zalihama.

U godišnjem izvještaju o pripremama za Olimpijske igre navodi se da su cijene za izgradnju olimpijskog stadiona, vodenog centra i arene za biciklističke utrke naglo porasle od jula prošle godine. Olimpijski komitet već je počeo da troši novac iz fonda za hitne slučajeve za izgradnju olimpijskog sela i centra za novinare.

Za dva navedena projekta i izgradnju stadiona, u budžetu za održavanje treba se predvidjeti dodatnih 318 miliona funti, navodi se u saopćenju Službe za kulturu, medije i sport koje je objavljeno na službenoj web stranici Olimpijskog komiteta.

Najveće je povećanje troškova za izgradnju olimpijskog stadiona, pa će se, umjesto predviđenih 525 miliona, sada mora osigurati 547 miliona funti, prije svega zbog dodatnih radova na krovu. Račun za izgradnju vodenog centra povećan je na 251 milion, što je 37 miliona funti više od predviđene sume.

Službenica komiteta Tessa Jowell, koja je kasnije povukla saopćenje sa web stranice, kazala je da nema razloga za zabrinutost te da će svi troškovi oko pripreme Olimpijskih igara 2012. godine biti podmireni iz budžeta koji iznosi 9,3 milijarde funti. Napomenula je da Komitet ima određnih ušteda na građevinskom materijalu u iznosu od 114 miliona, kojima će pokriti sve dodatne troškove.