biznis
0

Okrugli sto "Investicije i rješavanje sporova"

FENA
U okviru programa Alternativnog rješavanja sporova u protekle četiri godine obavljeno je 350 uspješnih medijacija putem kojih je deblokirano oko deset miliona eura, izjavila je danas na okruglom stolu u Sarajevu IFC regionalni menadžer za ovaj program Wilma van Benthem.

Okrugli sto o temi "Investicije i rješavanje sporova" organizovao je International Finance Corporation (IFC) u saradnji s Agencijom za promociju stranih investicija (FIPA) da bi ukazali na značaj medijacije kao boljeg i efikasnijeg mehanizma za rješavanje privrednih sporova.

Medijacija je dobra za investicijsku klimu u smislu poboljšanja povjerenja investitora, a za mala i srednja preduzeća rješavanje sporova na ovaj način može značiti nastavak poslovanja umjesto bankrota. Iznose koji su bili blokirani zbog spora ova preduzeća tako ponovno mogu koristiti kao svoj operativni kapital.

Posebna pažnja posvećena je poteškoćama investitora kod rješavanja sporova te pravnim i ekonomskim aspektima koji se trebaju razmotriti kod donošenja odluke o metodi rješavanja spora.

Uočene barijere za investiranje, kako je istakao direktor FIPA-e Haris Bašić, jesu kompleksnost državne strukture, neefikasan sudski sistem, spora i neefikasna administracija i trenutna neusklađenost poreza koji na određeni način mogu dovesti do sporova.

Medijacija je fleksibilan proces koji pomaže investitoru da na kreativan, brz i efikasna način riješi spor i sačuva bonitet, kazao je Bašić dodajući da taj proces treba predstavljati.

Praktičari medijacije iz BiH, Hrvatske, Njemačke i Velike Britanije prezentirali su pogodnosti medijacije i trendove u oblasti vansudskog rješavanja sporova.