biznis
0

OHR/EUSR organizira konferenciju o ekonomskim i razvojnim pitanjima

FENA
Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Nikola Špirić i entitetski premijeri FBiH i RS-a Nedžad Branković i Milorad Dodik, kao i gradonačelnik Brčko Distrikta Mirsad Đapo sutra će se pridružiti političkim zvaničnicima, poslovnim ljudima i predstavnicima radnika i potrošačkih grupa na konferenciji koju u Sarajevu organizira OHR/EUSR.

Sudionici konferencije razmatrat će korake koji se hitno mogu poduzeti da bi se unaprijedile investicije, stvorila nova radna mjesta i podigao životni standard.

Jedan od najvažnijih ciljeva skupa jeste vratiti ekonomska pitanja u centar političke debate u Bosni i Hercegovini.

Visoki predstavnik/specijalni predstavnik Evropske unije (EU) Miroslav Lajčak će u svom uvodnom obraćanju naglasiti da su "reforme koje bi pomogle da se skromna poboljšanja u sferi ekonomije pretvore u puni ekonomski uzlet bile najozbiljnija žrtva političkog ćorsokaka. To je problem koji građani Bosne i Hercegovine ne trebaju imati".

Konferenciju će otvoriti premijer Nikola Špirić, visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU Lajčak i šef Delegacije Evropske komisije (EC) u BiH Dimitris Kourkoulas.

Jutarnjom sesijom predsjedavat će prvi zamjenik visokog predstavnika Raffi Gregorian i glavni pregovarač za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju za BiH Igor Davidović.

Trojica premijera i gradonačelnik Brčko Distrikta sudjelovat će u poslijepodnevnoj sesiji kojom će predsjedavati visoki predstavnik/ specijalni predstavnik EU Lajčak i ambasador Kourkoulas.