Evropska unija
0

Ograničena emisija ugljen dioksida za aviokompanije

FENA
Evropska unija (EU) poručila je u ponedjeljak avioprevoznicima da sljedeće godine smanje emisiju ugljen dioksida (CO2) za tri posto, kako bi ispunili nove propise o ograničenju zagađenja.

Ograničenje je osmišljeno kako bi se aviokompanije podstakle da smanje emisiju gasova s efektom staklene bašte, koji se smatraju glavnim krivcima za globalno zagrijavanje, time što će preći na ekološki čistije gorivo ili smanjiti potrošnju korištenjem manjih aviona ili efikasnijim načinima letenja, prenosi AP.

Od 1. januara 2012. oko 4.000 avioprevoznika biće obuhvaćeno sistemom EU-a za trgovanje dozvolama za emisiju, što će se odnositi na letove za i iz Evrope, navodi se u saopćenju EU.

Svakoj kompaniji biće dodijeljen određen broj dozvola za emisiju, a one će moći da dokupe nove dozvole ukoliko premaše dopuštenu emisiju ili ih prodaju ako budu emitovale manje.

Evropska komisija objavila je da ograničenje emisije CO2 za avioprevoznike u 2012. iznosi 212,9 miliona tona CO2, što je oko tri posto manje u odnosu na godišnji prosjek emisije tih kompanija u periodu između 2004. i 2006. godine. Ograničenje će 2013. godine biti smanjeno za još dva posto i ostaće na tom nivou do 2020. godine.

"Emisija ugljen dioksida u sektoru aviosaobraćaja raste brže nego i u jednom drugom sektoru. Potrebne su odlučne mjere", izjavila je povjerenica EU-a za klimu Connie Hedegard.