Agencija za statistiku BiH
0

Odvijaju se pripreme za popis stanovništva u BiH

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Direktor Agencije za statistiku BiH Zdenko Milinović kazao je danas na pres-konferenciji u Sarajevu da je urađena radna verzija zakona o popisu stanovništva o kojoj se raspravlja na interesornoj radnoj grupi.

Govoreći o aktivnostima na pripremi za popis stanovništva, kućanstava i stanova u BiH 2011. godine, Milinović je dodao da su djelatnici Agencije za statistiku zajedno s entitetskim zavodima i u suradnji s međunarodnim ekspertom putem potpore Eurostata, napravili prvi prijedlog popisnice, upitnika za stan i kućanstvo, kontrolnika i taj instrumentarij se još dorađuje.

S ekspertom Eurostata su počele aktivnosti na reviziji prijedloga proračuna, odnosno potrebnih sredstava za pripreme i popis za period 2010.-2013. Milinović je dodao da je prijedlog proračuna bio oko 20 miliona eura koji se sada razmatra i revidirat će se u skladu sa zakonskim rješenjima koja se donesu i aktivnostima na pripremama popisa.

Održan je sastanak svih relevantnih institucija u vezi s kartografijom na kojem se razmotrila ova komponenta popisa i zaključeno da entitetski zavodi i entitetske geodetske uprave na tome intenziviraju rad pošto je to u njihovoj isključivoj nadležnosti.

Eksperti iz triju statističkih institucija s ekspertom Eurostata napravili su prvi prijedlog IT rješenja popisa (za unos i obradu podataka).

Milinović je istakao dobru regionalnu saradnju u vezi s pripremama za popis pa su trenutno bh. djelatnici statističkih institucija na studijskoj posjeti Srbiji, gdje u okviru probnog popisa (koji će u Srbiji biti održan od 1. do 15. aprila) prisustvuju obuci republičkih i općinskih instruktora.