FBiH
0

Održana sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Ekonomsko-socijalno vijeće (ESV) za teritoriju Federacije BiH razmatralo je danas na sjednici u Sarajevu inovirani operativni plan za implementaciju Socijalnog sporazuma 2009-2010. i Program mjera za ublažavanje posljedica globalne ekonomske krize i unapređenja poslovnog ambijenta.

Operativni plan sadrži 47 definisanih mjera koje su grupisane prema obrađivaču. Najveći broj mjera, kako su istakli predstavnici Vlade, realiziran je ili u fazi realizacije.

Sindikat smatra da se kasni sa njihovom provedbom, te da one mjere koje su urađene nisu dale očekivane efekte. Tako se, kako su istakli, nije postiglo očuvanje nivoa zaposlenosti, niti otvaranje novih radnih mjesta.

Delegacija poslodavaca nije zadovoljna implementacijom ovih mjera i napominje da se osim teorije i analiza moralo raditi konkretnije na rasterećenju i poticaju privrede i izvoza. O realizaciji Socijalnog sporazuma i mjera, kako je zaključeno, diskutovat će se uskoro i na zajedničkoj sjednici Vlade i socijalnih parnera.

Također, ESV je zaključilo da se za potpisivanje pripremi tekst protokola o vođenju pregovora za izradu izmjena Općeg kolektivnog ugovora FBiH.

Namjera je da se na taj način definiše način zajedničkog rada socijalnih partnera na izmjenama tog ugovora, kao i rokovi.

Zakonom o ESV trebalo bi utvrditi principe djelovanja, sastav, način odlučivanja, te djelokrug rada i nadležnosti ESV-a kao najvišeg institucionalnog tijala za vođenje tripartitnog socijalnog dijaloga na području Federacije BiH. O ponuđenom tekstu ovog zakonskog rješenja, kako je zaključeno na sjednici, delegacije u ESV trebaju do 20. aprila dostaviti svoje primjedbe da bi se na idućoj sjednici sublimirale i uputile Vladi na dalje razmatranje i odlučivanje.

Naredna sjednica ESV zakazana je za 27. april.