Sarajevo
0

Održana prva sjednica Fiskalnog vijeća BiH

FENA
Fiskalno vijeće BiH danas je u Sarajevu održalo prvu, odnosno konstituirajuću sjednicu.

Fiskalno vijeće čine predsjedavajući Vijeća ministara BiH, predsjednici vlada RS-a i FBiH, državni i entitetski ministri finansija, a u svojstvu posmatrača i guverner Centralne banke BiH i gradonačelnik Brčko Distrikta.

Cilj ovoga tijela, kako je izjavio novinarima nakon sjednice predsjedavajući Nikola Špirić, jeste implementacija Zakona o fiskalnom vijeću i uspostavljanje koordinacije fiskalne politike, a radi osiguranja makroekonomske stabilnosti i fiskalne održivosti BiH, FBiH i RS-a.

Špirić je kazao da su svi učesnici sastanka pokazali maksimalnu ozbiljnost za definiranje ciljeva Fiskalnog vijeća, te dodao kako će se to tijelo potruditi da do kraja godine budu usvojeni državni i entitetski budžeti za narednu godinu.

" Dogovorili smo se da formiramo i jednu savjetodavnu grupu i mislim da ćemo do ponedjeljka naredne sedmice imati njene članove, do 20. septembra bit će izvršena analiza budžeta, a do 25. septembra planiramo održati drugu sjednicu kada ćemo usvojiti i poslovnik u radu Vijeća koji je još uvijek u pripremi", rekao je Špirić.

Dodao je kako je želja članova Fiskalnog vijeća da naredni državni i entitetski budžeti, osim socijalne, imaju i razvojnu komponentu, te da se postepeno smanjuje javna potrošnja u državi.