Sarajevo
0

Održana konferencija o vanjskotrgovinskoj politici BiH

FENA
Projekt Evropske unije "Pružanje podrške razvoju trgovinske politike i jačanju kapaciteta u BiH" (EU TPP), u saradnji s Ministarstvom vanjskih poslova i ekonomskih odnosa BiH organizirali su danas u Sarajevu završnu konferenciju o temi "Vanjskotrgovinska politika u BiH - ususret ulasku u EU i svjetski trgovinski sistem".

Predstavljeni su rezultati koje je u proteklih 20 mjeseci postigao EU TPP i trenutni status o pitanju CEFTA-e i provedbe Privremenog sporazuma te napredak u procesu pristupanja Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.

"Evropska komisija je u ovaj projekt uložila mnogo novca i vremena te pomogla Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa. Cilj projekta je bio jačanje institucija i pomoć Ministarstvu pri pregovorima vezanim za Sporazum o CEFTA-i. U ovom trenutku Evropska komisija pruža pomoć u procesu potpisivanja sporazuma sa Svjetskom trgovinskom organizacijom", kazao je novinarima zamjenik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Vilim Primorac.

Podrška se sastojala u pripremi nacrta i provedbi obuhvatne politike vanjske trgovine te u usklađivanju bh. zakonodavstva s pravilima Svjetske trgovinske organizacije i acquis communautaireom. Vrijednost ovog projekta tokom perioda od 20 mjeseci je 1.457.653 eura.

Kada je u pitanju vanjskotrgovinska politika BiH, Primorac je istakao neophodnost njene jasne postavke.

"Adekvatna vanjskotrgovinska politika dovodi do jačanja gospodarstva i povećanja proizvodnje te otvaranja novih radnih mjesta. Budući da je na snazi globalizacija i da mi provodimo sporazume koji traže od nas određenu liberalizaciju, mi smo posvećeni zaštiti domaće proizvodnje. Pripremljene su mjere iz ove oblasti i bit će usvojene početkom 2009.", najavio je Primorac.

Bosna i Hercegovina je trenutno članica CEFTA-e; s EU je potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, Privremeni sporazum je stupio na snagu, a pregovori o priključenju Svjetskoj trgovinskoj organizaciji ulaze u završnu fazu.

S obzirom na ovakav razvoj situacije, istaknuta je potreba za pokretanjem odgovarajuće reforme politike na području vanjske trgovine da bi se stvorili uvjeti da bh. ekonomija ostvari najveću moguću korist od ovih procesa ekonomske integracije te da proširi svoje izvozne aktivnosti na tržišta CEFTA-e i zemalja članica EU.

Konferenciju je, pored Primorca, otvorio i Osman Topčagić, direktor Direkcije za evropske integracije.