biznis
0

Održan završni panel u okviru "Sarajevo business foruma"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U okviru "Sarajevo business foruma 2010" danas poslijepodne održan je panel o klimi za investiranje u susjednim zemljama.

Učesnicima foruma obratili su se i ministar vanjskih poslova Španije Miguel Angel Moratinos Cuyaube i zamjenik državnog sekretara SAD-a James Steinberg, koji su naglasili važnost ovakvih skupova posvećenih ekonomskom razvoju i povećanju kapaciteta za investiranje.

Morations je kazao da španska vlada podržava i duh i smjer koji je zauzeo Sarajevo Business Forum.

"SAD i Evropska unija su udružene došle u BiH kako bi prenijeli poruku podrške, solidarnosti, nade, ali i odgovornosti. Mi želimo prosperitet i sigurnost BiH, a radićemo s predanošću i strpljenjem za postizanje bolje budućnosti", rekao je ministar vanjskih poslova Španije.

Ministar Miguel Angel Moratinos Cuyaube je naglasio da EU i njene članice žele unaprijediti odnos BiH i EU, a krajnji cilj te saradnje trebao bi biti da BiH dobije liberalizaciju viznog režima.

"Došlo je vrijeme za bitne odluke i prilike koje će BiH omogućiti da napreduje ka EU i NATO-u. To ćemo postići radeći zajedno u kreiranju bolje budućnosti", dodao je ministar Miguel Angel Moratinos Cuyaube.

Zamjenik državnog sekretara SAD-a James Steinberg je kazao da postoji velik interes američkih kompanija za investiranjem u BiH, te da se nada da će to postati realnost.

Izdvojio je da BiH ima potencijale za izgradnju energetskih objekata, kao i u oblasti infrastrukture, naročito kada je u pitanju Koridor Vc koji je najznačajniji za povezivanje BiH s drugim zemljama.

Dodao je da BiH treba poboljšati investicionu klimu, uspostaviti jedinstven ekonomski prostor i unaprijediti zakone kako bi zainteresirala investitore.

„Teško je to postići u izbornoj godini, ali je napredak moguć", naglasio je Steinberg.

Po njegovim riječima, sve prepreke je moguće savladati ako postoji politička volja i spremnost na politički kompromis.

"Vjerujemo u BiH i njene građane koji zaslužuju bolju budućnost", kazao je Steinberg.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić je kazao da "Sarajevo Business Forum" može imati rezultate samo ako se nastavi raditi i u narednom periodu.

Govoreći o konkretnim projektima koji su prezentirani investirorima, Sillajdžić je posebno izvojio potencijale koje BiH ima u oblasti obnovljivih izvora energije.