Mostar
0

Održan seminar za saradnju u oblasti energetske efikasnosti

Sarajevo-x.com
Vlada Sjedinjenih Američkih Država, putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), sa zadovoljstvom objavljuje da je USAID-ov projekat „Ekonomija energetske efikasnosti - 3E“, u saradnji sa UNDP-om BiH i GTZ-om, organizirao seminar za saradnju u oblasti energetske efikasnosti, 19. oktobra, u 9.30 sati, u Mostaru, u hotelu „Ero“, ulica Dr. Ante Starčevića.

Seminar se organizirao za predstavnike javnog i privatnog sektora i jedan je u nizu sličnih koji se već održao u Sarajevu a održaće se i u Banjoj Luci. Učesnicima seminara se obratio Američki ambasador Patrick Moon kao i federalni ministar okoliša i turizma Nevenko Herceg.

Energetska efikasnost je najekonomičniji način da potrošači smanje potrošnju energije. Kako se korištenje energije smanjuje, tako su i troškovi za potrošače niži, odnosno niži su računi za grijanje, struju i vodu. Mjere energetske efikasnosti relativno je lako provesti, a povrat uloženih sredstava vidljiv je u kratkom periodu.

Iako je USAID 3E počeo sa izradom pilot projekata, istovremeno traži prijedloge i za druge pilot projekte. Stoga će se na seminaru razgovarati o dobrobiti energetske efikasnosti, kriterijima za izbor pilot projekata, kao i procedurama za javni tender koji će se koristiti za izbor izvođača radova na pilot projektima. GTZ će predstaviti projekat o strateškim energetskim radnim planovima dok će UNDP prezentirati svoje aktivnosti u oblasti energetske efikasnosti i lokalnom razvoju. Raiffeisen banka će na seminaru predstaviti svoje kreditne linije za energetsku efikasnost.

Projekat USAID-a „Ekonomija energetske efikasnosti – 3E“ program je vrijedan 4,2 miliona dolara za promociju tehnologija energetske efikasnosti i to putem razvoja pilot projekata u objektima sufinanciranim od strane javnog i privatnog sektora. U naredne četiri godine, 3E projekat će raditi na povećanju kapaciteta općinskih partnera iz javnog sektora, malih i srednjih preduzeća te na podizanju svijesti građana o dobrobitima energetske efikasnosti.

Do danas, Vlada SAD-a, prvenstveno putem USAID-a, obezbijedila je preko milijardu i po dolara za podršku ekonomskom, demokratskom i socijalnom napretku Bosne i Hercegovine.

Više informacija na web stranici: www.eee.ba