Mostar
0

Održan seminar o INCOTERMS-u 2010.

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U organizaciji instituta za edukaciju Vanjskotrgovinske komore BiH danas je u Mostaru održan seminar na temu "Primjena pravila međunarodne trgovačke komore za uporabu domaćih i međunarodnih trgovačkih termina - INCOTERMS 2010".

INCOTERMS 2010 su jednoobrazna međunarodna pravila u trgovačkom poslovanju, koja radi olakšavanja vanjskotrgovinskog prometa, izdaje Međunarodna trgovinska komora u Parizu. Također, INCOTERMS predstavlja skup pojmova, odnosno pravila i termina koji se odnose na kupoprodaju, plaćanje i transport u vanjskotrgovinskom prometu.

Po riječima docenta na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu i jednog od predavača današnjeg seminara Eldina Mehića, svakih deset godina u skladu s promjenama i tendencijama u međunarodnoj trgovini, radi se revizija INCOTERMS-a, što je uradila i BiH.

U posljednjoj reviziji tih pravila unesene su mnoge novine uključujući, uz ostalo, reduciranje broja klauzula, ugrađivanje elemenata koji se odnose na sigurnost prometa te jasniji i jednostavniji prikaz pravila, kazao je Mehić.

Napomenuo je kako je cilj seminara upoznavanje sudionika s novim INCOTERMS-om 2010, koji se primjenjuje od 1. siječnja 2011. godine.

Svi sudionici seminara moći će se na odgovarajući način upoznati s tim kako izabrati odgovarajuće pravilo INCOTERMS-a u svom poslovanju, dodao je Mehić.

Inače, cilj je INCOTERMS-a da prodavačima i kopcima osigura primjerno reguliranje svih pravnih i ekonomskih odnosa kako bi se prilikom nastanka obveza isključili svi nesporazumi te pogrešno tumačenje posjednih odredbi ugovora.

Seminar je namijenjen izvoznicima, uvoznicima, transporterima, špediterima, osiguravateljima, odvjetnicima i ostalim sudionicima u vanjskotrgovinskom poslovanju. Pored toga, namijenjen je i svim subjektima u unutarnjoj trgovini s obzirom da se INCOTERMS 2010. može koristiti i za taj vid trgovine.