Sarajevo
0

Održan sastanak o sukcesiji bivše SFRJ

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
U Sarajevu je u srijedu održan sastanak Komiteta za raspodjelu finansijske aktive i pasive bivše SFRJ iz Aneksa C Sporazuma o pitanjima sukcesije.

Komitet je razmatrao iznose na klirinškim računima na kojima su utvrđena potraživanja bivše Narodne banke Jugoslavije od albanskih banaka, indijskih banaka, Banke za vanjsku trgovinu Bugarske, Banke za vanjsku trgovinu Gvineje, Centralne banke Alžira, Centralne banke Egipta i Državne banke Mongolije.

Predloženo je da se otpišu potraživanja od albanskih banaka, Centralne banke Alžira, Banke za vanjsku trgovinu Bugarske, Banke za vanjsku trgovinu Gvineje te indijskih banaka, dok će ostala potraživanja biti podijeljena između zemalja sukcesora.

Da bi se otpis izvršio, potrebno je dobiti saglasnost nadležnih organa svake od zemalja sukcesora. Dogovoreno je da se Albaniji i Egiptu uputi pismo i iniciraju multilateralni pregovori s ciljem utvrđivanja pariteta klirinških valuta i eventualnih kamata.

Nakon toga svaka od zemalja sukcesora pristupila bi bilateralnim pregovorima.

Sastankom je predsjedavao ovlašteni predstavnik BiH u ovom komitetu viceguverner Centralne banke BiH (CBBiH) dr. Ljubiša Vladušić.

Sljedeći sastanak bit će održan u septembru 2009. u Crnoj Gori, saopćeno je iz Centralne banke BiH.