biznis
172

Održan prvi BIT Camp Demo Day

Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Sreća prati one koji vrijedno rade. To su na BIT Camp Demo Dayju održanom u ponedjeljak 27. aprila i dokazali polaznici prve generacije BIT Campa predstavljajući rezultate svog intenzivnog višemjesečnog rada svojim budućim poslodavcima – kompanijama članicama BIT Alijanse (Atlantbh, Authority Partners, DevLogic, GreenRiverMedia, PING, ZIRA).

Četiri timska projekta koja su prezentovana obuhvatila su implementaciju web aplikacije, web servisa i Android aplikacije, a predstavljaju replike poznatih aplikacija u oblasti online kupovine. Shodno tome, predstavljene aplikacije su nosile nazive: bitBay, bitCoupon, bitPik i njam.ba.

"Podsjećamo da prije šest mjeseci nismo znali napisati niti jednu liniju koda, a sada naša web aplikacija parira jednim od najboljih portala u našoj državi. Dodatno iako nam je zadatak bio da napravimo repliku, mi smo otišli korak dalje i dodali dodatne funkcionalnosti koje originalna stranica nema“, poručila je polaznica BIT Campa, Sanela Grcić – članica tima kojeg su sačinjavali bivši slikar, ekonomista, politolog, matematičar i mašinac.

Gledajući natrag na aplikacije koje su razvili, polaznici navode da su im se učenje, trud, pozitivna energija i optimizam isplatili, a ono što su ponosno predstavili pred stručnim auditorijem ogledalo je njihovog marljivog rada, entuzijazma i svakodnevnog sticanja znanja tokom proteklih šest mjeseci.

Predstavnici članica BIT Alijanse su imali priliku da svakom timu postave stručna pitanja, koja su se ticala arhitekture aplikacije, specifičnih tehničkih rješenja, grafičkog interfejsa, pa sve do pitanja sigurnosti aplikacije.

Uz predavače i mentore iz industrije koji su tokom cijelog edukacijskog procesa aktivno pratili napredak studenata, Demo Day je poslužio kao još jedna prilika da budući poslodavci dobiju uvid u stečeno znanje polaznika BIT Campa.

Dok polaznicima prve generacije ostaju još dvije sedmice do završetka edukacije i konačnog zaposlenja, gotovo 1400 aplikanata koji su se prijavili za narednu generaciju BIT Campa čekaju na rezultate selekcije.

Finalna faza selekcije je još uvijek u toku, a konačni rezultati i spisak 50 novih bitCamp brains koji su zadovoljili stroge kriterije će biti poznati početkom mjeseca maja 2015.

Oni najbolji će biti podijeljeni u dvije grupe s fokusom na dva različita programska jezika i to Microsoft .NET i Java/Android, što je u skladu sa potrebama poslodavaca.

Zahvaljujući podršci donatora koji su prepoznali vrijednost BIT Campa svi uspješni kandidati će dobiti stipendiju u iznosu od 7.000 KM, ali će i sami morati snositi dio troškova školarine da bi dokazali motiviranost za učešće u programu.

BIT Camp se realizuje uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), te u saradnji sa projektom MarketMakers podržanim od strane Švicarske vlade i Internacionalnim univerzitetom u Sarajevu (IUS).

BIT Camp pratite putem Facebooka.