Sarajevo
0

Održan poslovni susret "Investiraj u BiH-investiraj u region"

FENA
Nikola Špirić
Nikola Špirić
Po prvi put u Bosni i Hercegovini, Bečki ekonomski forum (Vienna Economic Forum) i Vijeće ministara BiH organizovali su poslovni susret pod nazivom "Investiraj u Bosnu u Hercegovinu- investiraj u region", koji je danas završen u Sarajevu.

Susret je okupio više od 200 učesnika među kojima je bio veliki broj predstavnika austrijskih i bh. firmi iz oblasti telekomunikacija, energetike, metalske industrije, infrastrukture, osiguranja i finansija.

"Bila je ovo prilika da se učesnici upoznaju sa potencijalima kojima raspolaže BiH kada je riječ o investicijama u oblasti energetike, infrastrukture i finansija. Ubjeđen sam da će sa konferencije biti poslata poruka o pozitivnoj privrednoj klimi i potencijalima u BiH, kao i poruke investitorima da je BiH spremna za daljnji razvoj privrede i da predstavlja sigurno područje za investiranje", istakao je na konferenciji za novinare predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić pod čijim je pokroviteljstvom održan poslovni susret.

Posebna dimenzija, kako je dodao, na forumu je bila posvećena potrebi regionalne saradnje koja će u političkom, ekonomskom i smislu infrastrukture ubrzati put zemalja regiona ka članstvu u EU.

U Bosni i Hercegovini postoji velika potreba za ulaganjima i brojni sektori su važni i interesantni za investiranje, prije svega energetski i infrastrukturni sektor.

"Novac postoji i EU putem svojih fondova i Svjetska banka spremne su odmah izdvojiti 25 miliona eura, međutim to može biti samo za one projekte koji su spremni i mogu se realizirati. Međutim, da bi se projekti uopće mogli realizirati potrebno je da postoji i politički dogovor onih ljudi koji donose odluke", kazao je predsjedavajući Bečkog ekonomskog foruma Erhard Busek.

Na konferenciji je iznesena ocjena da je zakonodavno pravni okvir u BiH koji se tiče investiranja dobar, ali da proces odlučivanja na različitim nivoima u BiH predstavlja prepreku za investitore.

"Proces donošenja odluka koje su bitne za investiranje u BiH trebao bi biti brži ", kazao je Busek.

Sarajevska konferencija organizovana je sa ciljem unaprjeđenja poslovnih odnosa Austrije i zemalja regiona, poboljšanja nivoa investicija u BiH i regionu, te da se omoguće direktni susreti između investitora i bh. preduzeća koji imaju konkretne projekte u koje bi se moglo investirati.

Predstavnici nadležnih bh. ministarstava predstavili su konkretne projekte iz oblasti infrastrukture, finansija i elektroenergetskog sektora.

Osim toga, razmijenjene su i informacije o mogućnostima novih i nastavku dosadašnjih ulaganja austrijskih kompanija u BiH.