Oracle dan 2011
0

Održan informacijsko-tehnološki događaj godine u Sarajevu

Sarajevo-x.com
Jan Claude Michaca
Oracle dan 2011, najveći informacijsko-tehnološki događaj godine, održan je u Hotelu Evropa Sarajevo. Glavna tema jednodnevne konferencije bila je transformiranje poslovanja korištenjem infomacijskih tehnologija.

Konferencija je bila kombinacija paralelnih sesija kojima su mogli prisustvovati i menadžment i inžinjeri, a sve je bilo posvećeno jednom cilju: pokazati kako kroz jednostavnost IT rješenja možete promijeniti vaše IT okruženje koje će vam donijeti nove poslovne mogućnosti.

Konfenciji je prisustvovalo oko 300 učesnika, predstavnika javnih institucija, domaćih i stranih privrednih subjekata, kao i veliki broj IT stručnjaka iz BiH. Aktivno učešće u konferenciji imali su domaći i internacionalni Oracle stručnjaci, globalni Oracle partner - Intel, kao i domaći partneri: Combis, Gauss, QSS, Zira i Nites, a specijalni gost bio je domaći korisnik Oracle solucija, Agencija za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA).

Konferenciju je otvorio i prisutnima se riječima dobrodošlice obratio Edin Fetahović, generalni direktor Oracle BiH, istaknuvši značaj konfenrencije za upoznavanje sa novim Oracle tehnologijama, aplikacijama i hardverom.

Gdin Jan Claude Michaca, potpredsjdenik Fusion Middlewarea u okviru glavne prijepodnevne sesije o temi Changing the Game by Simplifying IT, istakao je bitnost partnerstva Oraclea sa Intelom u kreiranju integrisanih tehnoloških rješenja i inovacija koje koriste velike kompanije poput Amazona i Nokie.

U ime IDDEEA-e, kao predstavnika domaćih korisnika Oracle solucija, korisničku prezentaciju o temi The Cloud i EXA - Powered by Intel, održao je Siniša Macan. Macan je naveo pozitivan primjer korištenja navedenih platformi u centralnoj evidenciji Agencije, registru i bazama podataka te mreži i sistemu za prenos podataka.

Oracle dan bio je otvoren prostor za razgovor i razmjenu iskustava o mogućnostima transformisanja poslovanja korištenjem informacijskih tehnologija. Na konferenciji su prezentovane Oracle solucije i najuspješniji primjeri implementacije u poslovnom ambijentu te su prenesena iskustva korisnika i poslovnih partnera iz javnog i privatnog sektora.

Tokom konferencije je u više navrata istaknuto da Oracle dizajnira i pravi hardware i software tako da optimalno radi, kako u Cloud okruženju, tako i u svim data centrima..