Očekivanja Vrankića
0

Odobrenje stand-by aranžmana do 8. jula

FENA
Ministar finansija i trezora BiH i guverner BiH pri MMF-u Dragan Vrankić istakao je u izjavi koju je dao u povodu održavanja sastanka Odbora izvršnih direktora MMF-a 8. jula u Washingtonu, a na kojem se očekuje službena odluka o odobrenju stand by aranžmana za BiH, da očekuje donošenje službene odluke kojom će biti odobren stand by aranžman s BiH.

Podsjetio je da su se Pismom namjere o zaključivanju stand by aranžmana BiH sa MMF-om, domaće vlasti obvezale na provođenje politika kojima je predviđeno da vlade svih razina vlasti do kraja juna usvoje odluke o ukupnim proračunskim uštedama u iznosu od 600 miliona KM, a što je u zadanom roku i provedeno.

Ukupna vrijednost aranžmana, navedeno je u izjavi, iznosi oko 2,3 milijarde KM za razdoblje od jula 2009. do juna 2012., s tim da će MMF svaka tri mjeseca vršiti preglede, a od kojih će ovisiti isplata narednih tranši sredstava stand by aranžmana.

Sukladno navedenom, Fiskalno vijeće BiH morat će intenzivno raditi i održavati često sjednice u cilju koordinacije politika i osiguranja pozitivnih ocjena MMF-a u ispunjavanju uvjeta stand by aranžmana svakog narednog kvartala.

-Prva tranša sredstava od stand by aranžmana iznosit će oko 400 miliona KM i bit će uplaćena nakon odobrenja stand by aranžmana od Odbora izvršnih direktora MMF-a, najkasnije u ponedjeljak, 13. jula. Sredstva će biti uplaćena Centralnoj banci BiH koja će, djelujući kao fiskalni agent vlada, alocirati ova sredstva entitetima i to dvije trećine sredstava FBiH, a jednu trećinu Republici Srpskoj, pojasnio je Vrankić.

Prednost stand by aranžmana, navedeno je u izjavi, nije samo uplata sredstava u proračune, u kojima se bilježi pad javnih prihoda, već je stand by aranžman signal ulagačima da će fiskalna politika zemlje biti pod kontrolom te da će makroekonomski okvir zemlje biti "zdraviji".

-Potpisivanjem ovog aranžmana, BiH će dobiti pristup većim sredstvima od drugih međunarodnih financijskih institucija, prije svega Svjetske banke i Europske komisije. Konačno, reforme u fiskalnom sektoru, koje zahtjeva MMF i ostale međunarodne financijske institucije, a koje uključuju smanjenje i kontrolu javnih rashoda - smanjenje primanja i naknada u javnom sektoru i reforme socijalnog sektora, će pridonijeti povećanju konkurentnosti privatnog sektora naše zemlje i dugoročno će koristiti bh. ekonomiji, navedeno je u izjavi koju potpisuje ministar Vrankić.