biznis
78

Odbrojavanje je počelo: Istek prijava za BIT Camp - edukaciju i zaposlenje u IT sektoru

Klix.ba
Posjete polaznika BIT Camp-a članicama BIT Alijanse s ciljem umrežavanja i razmjene iskustava
Večeras ističe rok za prijave za drugu generaciju edukacijskog programa BIT Camp, a do sada je pristiglo više od 1.200 aplikacija inteligentnih, vrijednih i upornih ljudi iz cijele Bosne i Hercegovine.

Među njima se nalaze studenti i inžinjeri elektrotehnike i matematike, ali i ekonomisti, filozofi, arhitekti, politolozi...zainteresovani za edukaciju i zaposlenje u vodećim IT kompanijama u BiH. Druga generacija BIT Campa educirat će za direktno zaposlenje u vodećim IT kompanijama u BiH 50 polaznika, koji kroz kompleksan i iscrpljujući proces selekcije pokažu potencijal da postanu vrhunski software developeri.

Rigorozan selekcijski proces BIT Campa koji se odvija u tri faze (online aplikacija, trosatni psihometrijski test i intervju) prepoznat će one najbolje među njima. Iz BIT Alijanse, pokretača BIT Campa, navode da su impresionirani brojem aplikanata koji su pokazali vrhunske sposobnosti rješavanja problema i uložili zavidan nivo truda i vremena kako bi kvalitetno ispunjenom aplikacijom unaprijedili šanse za prolazak u drugu fazu selekcije.Ističu da će svi aplikanti koji do 05. aprila uspješno ispune online aplikaciju putem web stranice www.bitcamp.ba i postignu zadovoljavajući broj bodova biti pozvani u naredni krug pismenog testiranja koji će biti održan sredinom aprila 2015.

Za one najbolje od najboljih biti će osigurane dvije pune stipendije za potpuno besplatno učešće u BIT Campu. Svi ostali uspješni kandidati dobiti će stipendiju u iznosu od 7.000 KM, ali se očekuje da snose dio troškova za školarinu u iznosu od 1.500 KM da bi dokazali svoju motiviranost za učešće u programu. Stipendija je nepovratnog karaktera osim u slučaju odustanka od BIT Campa tokom obuke ili odbijanja ponude za zaposlenje jedne od članica BIT Alijanse. Također, uz podršku donatora će biti obezbijeđen smještaj za određeni broj polaznika koji ne žive u blizini Sarajeva.

Trenutno su polaznici prve generacije BIT Campa u samoj završnici edukacije iz oblasti Java/Android development-a i aktivno se spremaju za buduća radna mjesta u vodećim domaćim IT kompanijama, osnivačima Udruženja BIT Alijansa (AtlantBH, Authority Partners, DevLogic, Green River Media, PING i Zira). U fokusu je rad na timskim projektima kojima se simulira stvarno radno okruženjekroz obim projektnih zadataka, primjenu agilne metodologije (SCRUM) u razvoju softwarea kao i kroz mentorski proces i posjete IT kompanijama s ciljem umrežavanja i razmjene iskustava.

Za prijavu nisu potrebna nikakva predznanja iz oblasti IT-a. Sve informacije o BIT Campu kao i aplikacijski formular nalazi se na službenoj web stranici: www.bitcamp.ba, a više informacija o uslovima i samom programu možete pročitati i u prethodno objavljenim člancima na portalu Klix.ba i na službenoj Facebook stranici.

Ukoliko volite rješavati probleme i smatrate da ste inteligentni, uporni i vrijedni, iz BIT Alijanse vas pozivaju da do 05. aprila ispunite aplikaciju na www.bitcamp.ba i možda baš vi postanete jedan od 50 najboljih BIT Camp Brains.

BIT Camp se realizuje uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), te u saradnji sa projektom MarketMakers podržanim od strane Švicarske vlade i Internacionalnim univerzitetom u Sarajevu (IUS).