biznis
0

Odbijen zahtjev sindikata "Telekoma" da i radnicima pripadne dobit

FENA
Na sjednici Skupštine akcionara "Telekoma Srpske" nije prihvćen zahtjev Sindikata "Telekoma" da radnicima bude isplaćeno 4,3 miliona KM na ime učešća u ostvarivanju dobiti i uspješnog poslovanja ovog preduzeća.

Skupština je usvojila odluku o raspodjeli 78,4 miliona KM dobiti iz 2006. godine, prema kojoj će do 11. juna na ime dividende akcionarima biti isplaćeno 50 miliona KM.

Sindikat je od nadležnih predstavnika Vlade tražio mogućnost da i on učestvuje u raspodjeli ostvarene dobiti preduzeća, odnosno da mu pripadne onaj dio koji je aktima preduzeća definiran da mu može pripasti.

"Tražimo samo ono što nam pripada i mislimo da nije uredu što Vlada RS-a već četiri mjeseca odbija zahtjev Sindikata da razgovara o ovom važnom pitanju", navodi se u saopćenju Izvršnog odbora sindikata radnika Telekomunikacija RS-a.

Tokom drugog dijela Skupštine akcionara "Telekoma" trebalo bi da bude usvojen novi statut, što je posljednji preduvjet za uplatu 646 miliona eura, za koliko je prodat "Telekom Srpske" srbijanskom "Telekomu".

U odluci o raspodjeli 78,4 miliona KM predviđa se da se za donacije izdvoji 4,4 miliona KM, za zakonske rezerve 3,9 miliona KM i za pokriće gubitaka iz prethodnih godina 19,7 miliona KM.