UIOBiH
0

Od ponoći ukinute carine za 11.000 proizvoda iz EU

FENA
Za oko 90 posto proizvoda koji se uvoze iz Evropske unije u Bosnu i Hercegovinu od 1. januara u potpunosti je ukinuta naplata carinskih dadžbina, a konkretno se radi se oko 11.000 različitih proizvoda.

Portparol Uprave za indirektno oprezivanje BiH (UIOBiH) Ratko Kovačević izjavio je u četvrtak za Fenu, da je kao rezultat primjene Privremenog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH s EU koji je na snazi od 1. jula ove godine, carina ukinuta na uvoz novih automobila s porijeklom iz EU, te za proizvode poput kozmetike, traktora, motocikala, namještaja, bijele tehnike, audio i video tehnike, elektorničke opreme i računara, alata...

Kovačević je podsjetio da su se primjenom ovog sporazuma, a u ovisnosti o vrsti proizvoda carinske stope smanjile na 90 posto, 75 posto ili 50 posto od ranijeg iznosa carine, a za neke proizvode carina je potpuno ukinuta.

Napomenuo je da se smanjenje carinskih stopa odnosi isključivo na robu koja ima porijeklo iz EU, a ne svu robu koja se uvozi iz EU, jer za veliku količinu roba porijeklom iz drugih dijelova svijeta vrši se reexport preko EU i na takvu robu naplaćuje se carina po starim carinskim stopama.

Za određene proizvode carina je već od 1. jula ove godine u potpunosti ukinuta i to za proizvode poput sireva, smrznutog povrća, određenih vrsta voća poput agruma, nepržene kafe, pšenice, ječma, raži, voćnih sokova, biljnih masti i ulja.

Za neke će proizvode carine su od 1. jula smanjene na 75 posto dotadašnje vrijednosti i to primjerice za naftu i benzin.

U prvih pet mjeseci primjene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH s EU u našu zemlju iz EU je uvezeno robe u vrijednosti od tri milijarde i 115 miliona KM, što je za 24 posto više u odnosu na isti period prošle godine, kada je uvezeno robe u vrijednosti od dva milijarde i 514 miliona KM.

“Do povećanja vrijednosti uvezene robe iz Evropske unije dijelom je došlo zbog ukidanja i smanjenja carina na uvoz roba s porijeklom iz EU, ali i zbog povećanja cijena roba na svjetskom trzištu”, kazao je Kovačević

Kada su u pitanju prihodi po osnovu naplaćenih carina na uvoz roba iz zemalja EU, oni su u periodu od jula do kraja novembra ove godine manji za 23 posto u odnosu na isti period prošle godine.

“Dok je u julu, augustu, septembru, oktobru i novembru ove godine naplaćeno 120 miliona KM carine na uvoz proizvoda iz zemalja EU, u istom periodu prošle godine naplaćeno je 156 miliona KM, što znači da je u toku ove godine naplaćeno 36 miliona KM carine manje u odnosu na prošlu godinu”, precizirao je portparol UIOBiH.

On je, ipak, napomenuo da su ukupno naplaćeni prihodi (PDV, carina, carinska evidencija i akciza), u prvih pet mjeseci primjene sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa EU iznosili 896 miliona KM, i veći su za osam posto u odnosu na isti period 2007. godine, kada je ukupno naplaćeno 829 miliona KM indirektnih poreza na uvoz robe iz EU.

Razlozi su povećanje količine uvoza roba i porast cijena na svjetskom trzistu.