BiH
0

Od petka polubijeli hljeb 0,90 KM

FENA
“Klasov” polubijeli i narodni hljeb, težine 400 grama, od petka, 11. januara, umjesto dosadašnjih 0,70 koštat će 0,90 KM, dok će cijene brašna, u zavisnosti od tipa, biti uvećane od 11 do 30 posto, saopćio je danas na konferenciji za novinare generalni direktor “Klasa” Ibrahim Smajlagić.

On je istaknuo da je “Klas“ bio primoran korigirati cijene osnovnih vrsta hljeba zbog stalnih poskupljenja pšenice na svjetskom tržištu žitarica, poskupljenja energenata, ali i zbog toga što Vlada FBiH nije ispoštovala dogovor o prodaji 2.000 tona pšenice mjesečno iz robnih rezervi po interventnoj cijeni od 330 KM po toni.

"Umjesto dogovorenih 8.000 tona Klas je od 28. augusta 2007. godine, kada je postignut dogovor s Vladom FBiH, do sada iz robnih rezervi kupio samo 2.425 tona pšenice. Također, 2.000 tona pšenice koja nam je nuđena iz skladišta robnih rezervi u Orašju nije prihvaćena, jer smo smatrali da ona nije za konzumiranje", kazao je Smajlagić.

Dodao je kako je pri korekciji cijena brašna i hljeba, u koje je uključen i PDV, Uprava Klasa vodila računa o kupovnoj moći stanovništva.

Podsjetio je kako Klas skoro dvije i po godine nije povećavao cijene osnovnih vrsta hljeba, bez obzira na negativne finansijske efekte po kompaniju i njenih 1.300 uposlenika, ali da je to sada morao učiniti nakon što su iscrpljene i sve unutarnje rezerve.

Prema Smajlagićevim najavama, Klas će uložiti maksimalne napore da osigura kontinuirano snabdijevanje tržišta svojim proizvodima u narednom periodu, te da u dogledno vrijeme zadrži postojeći nivo cijena.

"To će direktno zavisiti od kretanja cijena sirovina, energenata i kapitala, odnosno osnovnih inputa koji bitno utječu na cijene proizvoda", kazao je Smajlagić, te dodao kako nema informaciju da li će i ostali proizvođači u BiH "podići" cijene hljeba.

Kako je rečeno, Klas godišnje preradi oko 25.000 tona pšenice koja se uglavnom uveze iz Hrvatske, Srbije, Austrije, Mađarske, Rusije, Argentine, Kanade i Sjedinjenih Država.