Za 11 mjeseci
0

Od PDV-a prikupljeno 5,375 milijardi KM

FENA
Uprava za indirektno oporezivanje BiH je u prvih 11 mjeseci ove godine na Jedinstveni račun prikupila pet milijardi i 375 miliona KM.

Kad se od ovog iznosa odbije 825 miliona KM, koliko je Uprava vratila poreskim obveznicima koji su ostvarili pravo povrata PDV-a u ovoj godini, neto iznos prikupljenih prihoda na Jedinstvenom računu je četiri milijarde i 550 miliona KM, saopćeno je danas iz UIOBiH.

Ovo je za 7,3 posto više u odnosu na prihode od indirektnih poreza (PDV-e, carina, akciza, putarina), koje je Uprava prikupila u istom periodu prošle godine, kada su na Jedinstvenom računu bile četiri milijarde i 240 miliona KM.

“U ovoj godini bit će premašeni planirani prihodi u iznosu od 4 milijarde i 830 miliona KM. Procjene su da će UIO do kraja godine prikupiti neto prihode u iznosu od pet milijardi KM”, kaže se u saopćenju UIOBIH.

Prihodi s jedinstvenog računa se dijele u skladu sa Zakonom o uplatama na Jedinstveni račun i raspodjeli prihoda i u skladu s Pravilnikom i Odlukama Upravnog odbora o koeficijentima za raspodjelu prihoda.

Tako se prvo odvajaju sredstva za minimalne rezerve odakle UIO vrši povrat PDV-a poreskim obveznicima. Nakon toga se vrši raspodjela sredstava državnim institucijama, a u skladu s Budžetom BiH, pa je tako u prvih 11 mjeseci ove godine za državne institucije sa Jedinstvenog računa izdvojeno 615 miliona KM.

Ostatak sredstava se dijeli entitetima i Disteriktu Brčko u skladu s Pravilnikom i Odlukama Upravnog odbora o koeficijentima za raspodjelu prihoda. U prvih 11 mjeseci ove godine Federaciji BiH je sa Jedinstvenog računa doznačeno dvije milijarde i 538 miliona KM, Republici Srpskoj milijardu i 258 miliona KM i Distriktu Brčko 139 miliona KM.