Uskoro nove akcize
0

Od naredne godine poskupljuju cigarete

FENA
Od početka 2010. godine posebna akciza na cigarete bit će povećana s 0,15 na 0,30 KM po kutiji, a minimalna akciza iznosit će 0,80 KM po kutiji.

Ovo je definirano Odlukom o utvrđivanju stope posebne akcize i iznosa minimalne akcize, koju je jučer donio Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Kao što je poznato zakonom je od 1. jula povećana akciza na duhanske prerađevine, tako što je na postojeću akcizu od 42 posto maloprodajne cijene cigareta dodana i specifična akciza od 0,15 KM (od 1. januara 0,30 KM) za pakovanje cigareta.

Portparol UIOBiH Ratko Kovačević pojasnio je Feni da je novim Zakonom o akcizama propisano da postoji proporcionalna akciza u visini od 0,42 posto i fiksna akciza od 0,15 KM, a u narednoj godini mora se postići usklađenost s minimalnom akcizom koja je trenutno u zemljama članicama EU.

"Zato ćemo u BiH postepeno tu posebnu ili fiksnu akcizu uvećavati svake godine do 2015.godine kako bismo se izjednačili s razinom minimalne akcize koja se trenutno plaća na cigarete kada su u pitanju zemlje članice EU“, rekao je Kovačević.

Pojednostavljeno rečeno, predviđeno je postepeno povećavanje akcize na cigarete u BiH, kako bi 2015. godine, akciza na paklici cigareta, iznosila 1,28 eura, odnosno 64 eura na 1.000 cigareta, kao što je to slučaj u EU.

Kovačević ističe da će od početka 2010.godine biti proporcionalna akciza u visini od 0,42 posto plus posebna akciza u visini 0,30 KM po paklici cigareta, a Zakonom je propisano da će se svake godine određivati minimalna akciza koja ne može biti manja od 0,80 KM po paklici cigareta.

"Znači 0,80 KM je minimalna propisana akciza koja će se morati platiti po paklici cigareta“, rekao je portparol UIOBiH.

Upravni odbor UIO je na jučerašnjoj sjednici usvojio i Nacrt izmjena i dopuna Zakona o carinskoj tarifi BiH, kojim se značajno smanjuju stope carine za određene proizvode, koje domaći proizvođači koriste kao repromaterijale.

Radi se o potrebama proizvođača i prerađivača iz metalske i tekstilne industrije te poljoprivredne proizvodnje.

Cilj izmjena i dopuna Zakona o carinskoj tarifi BiH je prilagođavanje stvarnim potrebama bosanskohercegovačkih proizvođača na način da im se omogući uvoz repromaterijala na nivou stopa po kombinovanoj nomenklaturi Evropske unije, čime će se dovesti u ravnopravan položaj o pitanju konkurentnosti svojih proizvoda.