Austrija
0

Od 1. aprila premije za stare automobile

FENA
U Austriji od 1. aprila treba stupiti na snagu uredba o uvođenju premija za stare automobile čiji se vlasnici odluče da ih daju na otpad.

Predviđeno je da za svako vozilo koje je starije od 13 godina država plati 1.500 eura.

Slična mjera se u Njemačkoj pokazala uspješnom i potaknula je prodaju novih vozila, koja je zbog globalne finansijske krize značajno opala.

U Njemačkoj vlasti od kraja januara plaćaju 2.500 eura na stara vozila ukoliko se vlasnik odluči na kupovinu novih.

U Austriji ta premija je manja, iznosi 1.500 eura, a prema odluci vlade je za to određeno 45 miliona eura, od kojih će po polovinu izdvojiti država i automobilska branša.

To znači da će premija važiti za maksimalno 30.000 putničkih vozila i čitava akcija se završava čim se fond isprazni, odnosno najkasnije 31. decembra.

Pravo na premiju imaju samo vlasnici čija vozila su u Austriji prijavljena prije 1. januara 1996. i premiju dobijaju samo prilikom kupovine novog vozila ili probnog vozila od prodavaca u Austriji.

Također, zakon zahtijeva da vlasnik vozila za koje treba da dobije premiju mora dokazati da je vozilo bilo najmanje pet godina prijavljeno na njegovo ime.

Vozilo mora posjedovati i potvrdu o tehničkoj ispravnosti i biti u voznom stanju.

Nacrt zakona je u parlamentu i detalji još mogu biti promijenjeni, a trebalo bi da bude usvojen 11. marta.

Prema nacrtu zakona predviđeno je da trgovac sve formalnosti riješi za klijente. On mora organizirati besplatno odvoženje na otpad, izdati potvrdu i novo vozilo prijaviti finansijskim vlastima. Tek potom kupac dobija novac od premije.

Kritičari ovoga zakona, prenosi Tanjug, ukazuju na to da stare automobile voze uglavnom oni koji sebi ne mogu priuštiti novo vozilo, pa bi za dobijanje premije morali da uzimaju skupe kredite ili kupuju na lizing.