Bh. bankari poručuju
0

"Očuvaćemo stabilnost sektora"

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Bankarski sektor u Bosni i Hercegovini i dalje je stabilan i pored teškoća, likvidnost je zadovoljavajuća, nivo kreditnih aktivnosti zadržan a povećan nivo depozita. Bitne promjene ne očekuju se do kraja godine i procjenjuje se da će ovaj sektor očuvati sve elemente stabilnosti i 2011..

To su zaključci današnjeg redovnog godišnjeg sastanka banaka i finansijskih institucija Bosne i Hercegovine održanog u Banja Luci u organizaciji Udruženja banaka BiH, saopćeno je iz te asocijacije.

Osim direktora banaka, učesnici sastanka su bili predstavnici Centralne banke BiH, Agencije za osiguranje depozita BiH, ombudsmena za zaštitu potrošača BiH, Ministarstva finansija Republike Srpske, entitetskih agencija za bankarstvo, Direkcije za finansije Brčko Distrikta, USAID Pare projekta i Centra za finansijsko savjetovanje.

Razgovarano je i o potrebi za unapređenje zakonskih rješenja iz domena izvršnog postupka, blokade računa, unapređenja sistema zaštite potrošača te o potrebi ubrzanja sudskih postupaka i budućih aktivnosti regulatora u implementaciji Baselskih principa poslovanja bankarskog sektora.

Banke također upozoravaju da ne ostvaruju potrebnu profitabilnost što je negativna poruka za sve potencijalne investitore.

Jačanjem finansijske discipline i odgovornosti bankarski sektor bi mogao biti profitabilan na očekivanom nivou za šta je neophodno brže provođenje reformi.

Banke će nastaviti da aktivno sarađuju sa svim institucijama i odgovorno izvršavaju zakonske obaveze i obaveze koje definišu regulatori, napominje Udruženje.