Kina
0

Očekuju se velike oscilacije cijene nafte u 2009.

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Najveća kineska naftna kompanija China National Petroleum Corporation (CNPC) saopćila je da će 2009. biti "teška godina" zbog velikih oscilacija u cijeni sirove nafte i usporavanja svjetskoga privrednog rasta.

Izvršni direktor CNPC-a Jiang Jiemin naveo je u saopćenju objavljenom na internetskoj stranici kompanije da će nesigurni tržišni uvjeti imati "relativno veliki" uticaj na njihovo poslovanje, prenijela je agencija Bloomberg.

Podaci koje je nedavno objavila kineska vlada pokazuju da je u deset mjeseci ove godine, zaključno s oktobrom, kompanija CNPC zabilježila gubitke u preradi nafte od 180 milijardi juana (26 milijardi dolara).

CNPC, matična kompanija firme PetroChina, pomno će pratiti dešavanja na tržištu i tome prilagoditi svoju poslovnu strategiju, najavio je Jiang Jiemin i dodao da će cilj sljedeće godine biti povećanje proizvodnje nafte i plina te napredovanje u realizaciji projekata u sektoru prerade.

Kineska privreda, četvrta po veličini u svijetu, ostvarila je u trećem tromjesečju najsporiji rast u posljednjih pet godina, što je posljedica manjeg izvoza uslijed globalne finansijske krize.

Pored toga, barel nafte je na berzi u New Yorku pojeftinio čak 70 posto u odnosu na rekord iz jula od 147,27 dolara.