Kemal Kozarić, CBBiH
0

"Očekujemo rast BDP-a od 2,5 do tri posto"

SRNA
Kemal Kozarić
Kemal Kozarić
Guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić rekao je da se ove godine u BiH očekuje jačanje ekonomskih aktivnosti i rast bruto domaćeg proizvoda od 2,5 do tri posto.

Kozarić je rekao da bi ove godine inflacija u BiH mogla iznositi oko tri posto, zbog povećanja cijena osnovnih životnih namirnica, te rasta cijena nafte na svjetskom tržištu.

Guverner Centralne banke ističe da BiH još uvijek spada među umjereno zadužene zemlje, s obzirom da je učešće spoljnog duga u BDP prošle godine bilo 25,2 posto. BDP prošle godine je iznosio 24,75 milijardi KM, a spoljni dug zemlje 6,24 milijardi KM.

Kozarić je istakao da je iz stand by aranžmana sa MMF-om, vrijednog 1,2 milijarde eura, povučeno 767 miliona eura, koje su uglavnom utrošene za podršku budžetima u BiH. Otplata tog duga počinje naredne godine, i prema Kozarićevim riječima, tu ne bi trebalo da bude nekih većih problema.

"Servisiranje spoljnog duga BiH za ovu godinu planirano je u iznosu od 367 miliona KM, od čega 256 miliona glavnice i 111 milion kamate", rekao je Kozarić na konferenciji za novinare o stanju bankarskog sektora u BiH.

Prošle godine ukupan izvoz BiH iznosio je oko 7,10 milijardi KM, što je povećanje od 28,3 posto u odnosu na 2009, dok je ukupan uvoz iznosio 13,62 milijardi maraka, što je povećanje od 10,2 posto. Pokrivenost uvoza izvozom u 2010. godini iznosila je 52,1 posto, dok je 2009. bila 45 posto. 

Kozarić je saopštio da su devizne rezerve zemlje na kraju drugog mjeseca iznosile oko 6,3 milijardi KM.
"Devizne rezerve su stabilne i poznat je naš stav da nam za njihovo održavanje nisu potrebna sredstva MMF-a", rekao je Kozarić i dodao da svi ovo pokazatelji govore da bi ekonomija i realni sektor trebalo da dođu u prvi, a politika u drugi plan.

Prema njegovim riječima, smanjenje stope obaveznih rezervi komercijalnih banaka kod Centralne banke BiH sa 14 na 10 posto, kojim je oslobođeno oko 300 miliona KM, nije dalo neki pozitivan efekat na realni sektor.

Govoreći o štednji u BiH, on je naveo da su ukupni depoziti stanovništva na kraju januara 2011. godine iznosili 6,52 milijardi KM, što je za oko 800 miliona ili 13,8 posto više nego u januaru 2010. 

Direktor Agencije za osiguranje depozita BiH Josip Nevjestić rekao je da 25 banaka u BiH u programu osiguranja depozita, u kojima je 58,7 posto ukupnih depozita bankarskog sektora, dok je učešće štednje 98,8 posto.

Nevjestić je podsjetio da je prošle godine povećano osiguranje depozita na maksimalan iznos 35.000 KM.

Prema njegovim riječima, od ukupno osiguranih depozita građana najveći broj predstavlja kategoriju male štednje, odnosno iznose do 35.000 KM.
"Naš zadatak je da idemo prema limitu koji je odredila evropska direktiva i koji iznosi 100.000 eura", naglasio je Nevjestić i dodao da bi još tri banke mogle da uđu u program osiguranja depozita, ali da će se to desiti kada ispune sve zakonski obavezne kriterijume.