biznis
0

Očekuje se više od hiljadu učesnika na svjetskom ekonomskom forumu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Ovogodišnji Svjetski ekonomski forum bit će održan od 24. do 28. januara u švajcarskom zimskom centru Davos, uz učešće više od hiljadu političara i eksperata iz 90 zemalja širom svijeta, među kojima će biti i 24 šefa država ili vlada, saopćili su organizatori skupa.

Osnivač Foruma profesor Klaus Švab je izjavio da će se učesnicima ovogodišnjeg skupa pružiti prilika da utvrde globalnu strategiju razvoja u narednoj godini.

"Naš svijet se naglo mijenja, uz premještanje centara geopolitičke i ekonomske moći", izjavio je Švab, prenose agencije.

Najavljeno je da će na otvaranju Foruma govoriti njemačka kancelarka Angela Merkel, čija je zemlja u ovom polugodištu predsjedavajuća Evropske unije i Grupe osam industrijski najrazvijenijih zemalja, a na samom završetku skupa i britanski premijer Toni Bler.

U radu foruma će učestvovati i vodeći političari Latinske Amerike, poput brazilskog predsjednika Luisa da Silve i njegovog meksičkog kolege Felipea Kalderona.

Biće tu i premijeri Ukrajine i Mađarske, Viktor Janukovič i Ferenc Đurčanj, kao i niz njihovih kolega iz Evrope, Afrike i Azije.

Očekuje se i dolazak niza istaknutih američkih političara i biznismena, dok je guverner Kalifornije Arnold Švarceneger morao da odbije poziv zbog ozbiljne povrede noge koju je nedavno zadobio na skijanju.

Organizatori Foruma su najavili i učešće jakog tima iz administracije američkog predsednika Džordža Buša. U toj ekipi će se nalaziti i trgovinski pregovarač SAD Suzan Švab koja namjerava da, tokom trajanja skupa, obavi brojne razgovore o oživljavanju, sredinom prošle godine, propalih globalnih trgovinskih pregovora.

Iako pregovori o globalnom trgovinskom sporazumu, koji se vode u okviru Svjetske trgovinske organizacije (WTO), formalno nisu suspendovani, razgovori o daljnjoj liberalizaciji uvoza i izvoza poljoprivrednih i industrijskih proizvoda su završeni potpunim neuspjehom, početkom jula 2006. u Ženevi.

Švajcarsko ministarstvo za ekonomiju je izrazilo nadu da će i predstojeći skup u Davosu pomoći da se glavni igrači u okviru WTO-a saglase o ponovnom oživljavanju globalnih trgovinskih pregovora.

Na ovogodišnjem Svjetskom ekonomskom forumu dosta pažnje bit će posvećeno i raspravi o klimatskim promjenama i globalnoj energetskoj bezbjednosti.

Koliki značaj ovaj skup ima u svijetu biznisa najbolje pokazuje podatak da će se u Davosu pojaviti čelnici nekih najpoznatijih svjetskih kompanija, poput osnivača "Majkrosofta" Bili Gejtsa, suosnivača "Gugla" Sergeja Brina i Larija Pejdža, vlasnika najveće svjetske čeličane, indijskog milijardera Lakšmi Mitala i niza drugih istaknutih biznismena.