Ukidanjem carina
0

Očekuje se pojeftinjenje proizvoda iz EU u BiH

FENA
Ukidanje carina za većinu proizvoda iz EU od 1. januara 2009. značit će, prije svega, smanjenje cijena većine tih proizvoda na našem tržistu, što će pomoći građanima i velikom dijelu privrede, a pozitivno će djelovati i na inflaciju, izjavio je danas Feni projekt menadžer u Sektoru za makroekonomski sistem Vanjskotrgovinske komore BiH (VTKBiH) Igor Gavran.

Negativan efekat će biti povećanje uvoza, međutim zbog očekivanog pada potrošnje uzrokovanog krizom taj rast uvoza ne bi trebao biti dramatičan.

Negativno dejstvo na konkurentnost naših proizvođača, smatra Gavran, ne bi trebalo biti pretjerano, jer se većina ovih proizvoda na koje se carine ukidaju ne proizvodi u našoj zemlji. Za one koji se proizvode ili su istovremeno ukinute carine i na repromaterijale koje koriste naši proizvođači, to im istovremeno može poboljšati konkurentnost.

"Pozitivni su i efekti na naše društvo i građane koji nisu čisto ekonomski u smislu da informatička i druga tehnička opreme pojeftinjuje i olakšava tehnološki razvoj i obrazovanje, a pojeftinjenje novih vozila povećat će njihovo učešće u našem starom voznom parku i time smanjiti zagađenje i ugrožavanje zdravlja ljudi", istakao je Gavran.

Za oko 90 posto proizvoda koji se uvoze iz Evropske unije u BiH od 1. januara u potpunosti je ukinuta naplata carinskih dadžbina, a radi se o oko 11.000 različitih proizvoda.