Direktori bh. kompanija
0

Obustaviti prodaju imovine kompanija iz BiH u Srbiji

FENA
Direktori kompanija Šipad Komerc, Energoinvest i Agrokomerc danas su ponovno pozvali nadležne organe Republike Srbije da obustave prodaju imovine bh. kompanija u toj državi i time prestanu kršiti međunarodni Sporazum o sukcesiji čiji je potpisnik i Srbija.

Prema preliminarnim podacima tržišna vrijednost te imovine je između 1,8 i dvije milijarde eura, a prva prodaja izvršena je 26. juna, kada je metodom aukcije prodano 15 objekata.

Međutim, kako je rečeno danas na zajedničkom sastanku direktora spomenutih kompanija, dodatni problem predstavlja to što bi, prema nekim najavama iz Srbije, u septembru mogla uslijediti prodaja još 40 prostora.

Bh. firme u Srbiji imaju oko 150 poslovnih objekata, a prodaju te imovine državni organi Srbije pokrenuli su na osnovu Uredbe o zaštiti dijelova imovine preduzeća osnovanih na teritoriji bivših jugoslavenskih republika, koju je donijela vlada Vojislava Koštunice u tehničkom mandatu.

-Ovim činom Srbija vrši nacionalizaciju imovine bh. preduzeća i sredstva od te privatne imovine nikako ne mogu ići u Fond za sukcesiju. Riječ je o očitom kršenju međunarodnog prava pa ukoliko se ovaj proces ne prekine u rješavanje spomenutog problema treba uključiti Vijeće Evrope, ambasadore međunarodne zajednice u BiH i druge, kazao je Duljko Hasić, ekonomski analitičar iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

Hasić je dodao da su Šipad Komerc, Energoinvest, Agrokomerc i još mnoga druga bh. preduzeća koja imaju imovinu u Srbiji htjeli razviti poslovne aktivnosti, ali da su im “zatvorena vrata” bez obzira na potpisane ekonomske sporazume, podsjetivši da su državni organi BiH vratili svu imovinu srbijanskim firmama koju su imali u BiH.

Džemail Vlahovljak, v.d. direktora Energoinvesta, kazao je da ova kompanija potražuje dva velika i atraktivna prostora u Srbiji od kojih je jedan u Beogradu, a drugi u Novom Sadu, dodavši da Energoinvest veoma značajan broj objekata ima i u Hrvatskoj, gdje su između ostaloga, 24 benzinske pumpe i naftni terminali.

Također je istaknuto da Šipad u Srbiji ima oko 60 posto svoje imovine, a da Agrokomerc potražuje 16 objekata.

Sastanku je prisustvovao i ambasador Srbije u BiH Grujica Spasović koji je kazao da će o današnjem skupu upoznati predstavnike državnih organa u Srbiji te je izrazio uvjerenje da će doći do pozitivnog rješenja ovoga problema. Dodao je i to da raspolaže informacijom da su u Srbiji već oformljena radna tijela za preispitivanje sporne uredbe.