biznis
0

Obuka lokalnih zajednica sarajevske makroregije

FENA
Sarajevska regionalna razvojna agencija (SERDA), u saradnji sa Španskom agencijom za međunarodnu saradnju (AECID) i Asocijacijom eksperata za lokalni razvoj (APRODEL), organizira 5. i 6. marta obuku općinskih službenika s područja Sarajevske makroregije (SMR) o upravljanju evropskim fondovima primjenom metodologije LEADER za ruralni razvoj.

Tokom dvodnevne edukacije španski eksperti će učesnicima predstaviti LEADER metodu, iskustva u evropskoj primjeni te dati upute za formiranje lokalnih akcionih grupa i definiranje njihovih zadataka, saopćeno je danas iz SERDA-e.

U završnim fazama projekta za izabranu grupaciju općina planirana je finansijska podrška u vidu grant sredstava za implementaciju projekata, iz lokalne strategije, na njihovom teritoriju.

Inače, metoda LEADER u Španiji, ali i ostali evropskim zemljama već više od 15 godina potpomaže uvjete za realizaciju ekonomskih aktivnosti, društveno-demografsku revitalizaciju ruralnih zona i doprinosi održivom ekonomskom razvoju lokalnih zajednica i regija, navodi SERDA.