Barack Obama
0

'Obnovljiva energija je ključ ekonomske budućnosti'

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Predsjednik SAD-a Barack Obama apelirao je na veća ulaganja u solarnu i eolsku energiju, uz objašnjenje da će zemlja koja uspije da učini obnovljive izvore energije isplativim u odnosu na tradicionalna fosilna goriva postati privredna supersila budućnosti, javljaju novinske agencije.

Obama je jučer na sastanku gradskog vijeća u gradu Elkhartu u saveznoj državi Indiana istaknuo da su kompanijama u sektoru obnovljivih izvora energije potrebne porezne olakšice i garancije kredita kako bi one bile podstaknute da proizvode, a potrošači da kupuju solarnu i eolsku energiju, prenio je Reuters.

On je istakao kako želi da vlada svake godine ulaže u nove tehnologije kako bi troškovi obnovljive energije bili dugoročno sniženi.

"Zemlja koja otkrije kako može da se dobije jeftina i istovremeno čista energija će biti pobjednik ekonomskog takmičenja budućnosti", istaknuo je Obama.

Oko 800 milijardi dolara vrijedan paket mjera za oporavak privrede obuhvata planirane porezne olakšice i druge finansijske podsticaje od više milijardi dolara za upotrebu obnovljive energije.

Cilj mjera je da omogući stabilno poslovanje firmi u sektoru energije vjetra i sunca.