Vlada FBiH
0

Objavljene energetske potrebe FBiH za 2010.

Sarajevo-x.com
Prema Bilans energetskih potreba Federacije BiH u ovoj godini koji je usvojila Vlada, ove je godine planirana proizvodnja uglja od ukupno 7,011 miliona tona u odnosu na 6,75 miliona tona ostvarenih u prošloj godini.

Potrošnja je u ovoj godini planirana sa 6,76 miliona tona od čega će za termoelektrane biti osigurano 5,57 miliona tona. Planirani izvoz je 285 hiljada tona. Ovako bilansirane količine trebaju osigurati stabilno snabdijevanje svih planiranih potrošača u ovoj godini.

Elektroenergetskim bilansom je u ovoj godini planirana ukupna proizvodnja električne energije od 8,297 gigawata, a potrošnja na području Federacije BiH na nivou od 8,471 gigawata. Ovo bilansiranje predviđa zadovoljenje potreba domaćih potrošača i ispunjavanje obaveza po zaključenim ugovorima, a nedostajuće količine će se osigurati na tržištu električne energije.

Bilansom naftnih derivata je u 2010. godini planiran uvoz od 700 hiljada tona, te osiguranje još 200 hiljada tona iz Rafinerije Bosanski Brod. Dinamika snabdijevanja će ovisiti o zahtjevima domaćeg tržišta i odnosa na svjetskom tržištu. Ovim planom treba osigurati uredno snabdijevanje tržišta naftnim derivatima.

U bilansiranju ovogodišnjih potreba za prirodnim gasom planiran je uvoz od 233,31 miliona kubnih metara ovog energenta, što je za 12 posto više od ostvarenog u prošloj godini. U potrošnji gasa 70 posto uvezenih količina ide u distribuciju, a ostatak se osigurava industriji. Ispunjenje plana će osigurati stabilno snabdijevanje Federacije BiH ovim energentom.