biznis
0

Objavljen program dokapitalizacije Nove Ljubljanske banke

FENA
Najveća slovenska banka objavila je u srijedu u lokalnim medijima i na stranicama Ljubljanske burze program za dokapitalizaciju koja bi trebala iznositi 300 milijuna eura, a biti će izvršena u više faza i sa znatnim udjelom države kao većinskog vlasnika.

Nova Ljubljanska banka (NLB) objavila je prodaju 898.204 novih dionica po cijeni od 334 eura za dionicu.

U prvom krugu, koji počinje u četvrtak, a traje do kraja ovog mjeseca, nove dionice moći će upisivati sadašnji dioničari upisani u dioničku knjigu, u razmjeru sa svojim vlasničkim udjelom. Nakon toga u drugom i trećem krugu dionice bi bile ponuđene javnosti i drugim institucionalnim ulagačima. Program dokapitalizacije odobrila je vlada, odredivši da će država koja je sada 35,41 postotni vlasnik banke, kupiti novih dionica za 35 milijuna eura. Dionice za 55 milijuna eura kupit će osiguravajuća kompanija Triglav, također u kontrolnom vlasništvu države, kako bi se pojačao sinergijski učinak sa sektorom osiguranja, te poboljšao nastup na tržištima u inozemstvu, a za 16 milijuna eura konzultantska kompanija DSU.

Vodeće oporbene stranke i neki ekonomisti već su kritizirali način dokapitalizacije najveće banke u državi, ocjenjujući da je "bez koncepta" i da sadašnja vlada - iako je dokapitalizacija potrebna – ne govori koji je njen cilj, te da financijskom injekcijom banci iz državnog proračuna pokazuje da odstupa od najava o "povlačenju države iz ekonomije" koje je proklamirala prije svog nastupa. Dio medija dovodi u pitanje i dokapitalizaciju u vrijeme velikih pada tečajeva i krize na burzama, uključujući i Ljubljansku burzu. Vlada je, međutim, odbila kritike, navevši da je sadašnji način dokapitalizacije banke "jedini mogući" i da s dokapitalizacijom NLB-a iskazuje svoju predanost stabilnosti slovenskog financijskog sustava.

Najveća nepoznanica u dokapitalizaciji je kako će se prema njoj odnositi belgijska bankarsko-osiguravateljska skupina KBC, koja u vlasništvu ima 34 posto dionica. Ona je već višekratno najavila da, unatoč očekivanom smanjenju svog udjela, nije zainteresirana za dokapitalizaciju banke nakon što joj je sadašnja vlada onemogućila da poveća svoj vlasnički udjel, kako bi provela reorganizaciju banke i preuzela kontrolu u upravnom odboru.