biznis
0

Obilježeno pet godina Merkur BH osiguranja i 210 godina matične grupe

FENA
U Sarajevu je danas obilježena peta godišnjica poslovanja Merkur BH osiguranja, te 210 godina postojanja austrijske Merkur Versicherung grupe.

Generalni direktor Merkur BH osiguranja Ermin Nuhić ovom je prilikom istaknuo da je ova osiguravajuća kuća u protekloj godini imala volumen premije 10,5 miliona KM , 51.313 osiguranja i dobit od 75. 000 KM, dodavši da je trenutno po životnom osiguranja u FBiH na drugom mjestu s 30.000 osiguranika, te da zauzima 20,60 posto tržišta u tom segmentu.

U 2007. poslovanje je povećano za 163 posto u odnosu na godinu ranije, a sav taj posao vodi 15 uposlenika u tri poslovnice koje se nalaze u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru. Nuhić je također kazao da će u ovoj godini biti otvorena poslovnica i u Tuzli.

Prema njegovim riječima, cilj Društva u 2008. je da svojim poslovnim djelovanjem dodatno unaprijedi osiguravateljski ambijent u BiH te zadrži jednu od vodećih pozicija u domenu životnih osiguranja.

Generalni direktor Merkur Versicherung grupe Alois Sundl kazao je da ova grupacija ima za cilj snažan prodor na tržište jugoistočne Evrope i da pored klasičnih vrsta osiguranja - životnog, zdravstvenog te osiguranja imovine želi ubrzo uvesti u BiH i novu vrstu osiguranja , a to je osiguranje od nesreće, s tim što će se posebna pažnja i dalje posvećivati zdravstvenom osiguranju.

Sundl je rekao da Merkur Versicherung grupa samo u Austriji ima 43 filijale i 700 hiljada osiguranika od rizika, te da je ukupna premija u protekloj godini iznosila 301 milion eura.

On je zajedno s direktorom Merkur BH osiguranja uručio direktorima dječijih domova "Bjelave" i "Rada Vranješević" iz Banje Luke certifikate o donaciji, a koja iznosi po pet hiljada KM.