SAD
0

Obamin stimulativni paket pred usvajanjem

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američki Kongres bi danas trebao usvojiti paket vrijedan 789 milijardi dolara, koji predviđa smanjenje poreza i investicione programe radi oživljavanja posustale privrede, a što predstavlja veliku pobjedu predsjednika Baracka Obame, ali s gorkim ukusom.

Novi predsjednik, koji je tek tri sedmice na čelu Bijele kuće, želio je širu podršku obje stranke - i demokrata i republikanaca - za svoju inicijativu za stimuliranje privrede, ali su ga nepomirljiva neslaganja republikanaca o obimu i sadržaju plana spriječila da ostvari taj cilj.

Zbog toga se očekuje da samo nekoliko republikanaca danas glasa za usaglašenu verziju paketa koja predviđa smanjenje poreza za pojedince i porodice, desetine milijardi dolara za infrastrukturne projekte i pomoć za rastući broj nezaposlenih kao i za one bez zdravstvene zaštite, prenio je Reuters.

Obama će danas, u okviru kampanje za pridobijanje podrške za svoj paket, otputovati u Ilinois u posjetu jednoj fabrici proizvođača teških građevinskih mašina "Caterpillar" koja će ponovo zaposliti jedan broj otpuštenih radnika ukoliko stimulativni plan bude usvojen.

Prema podacima koje je objavio Reuters, "Caterpillar" je za ovu godinu najavio da planira otkaze za 21.610 zaposlenih, što bi bio najveći broj otpuštanja u svijetu u nekoj kompaniji u 2009.

Stimulativni paket je finaliziran poslije maratonskih pregovora između male grupe pregovarača u Predstavničkom domu i Senatu, a oba doma bi danas trebalo da glasaju o finalnoj verziji.

Ukoliko usaglašena verzija plana danas bude usvojena u Kongresu, predsjednik Obama bi mogao da potpiše već do kraja ove sedmice.

Kongresni pregovarači su postigli sporazum i o kontroverznoj odredbi "Kupujmo američko" u okviru stimulativnog plana, koja je izazvala zabrinutost pojedinih američkih trgovinskih partnera.

Kanada, Evropska unija i Japan su prošle sedmice pozdravili ublaženi rječnik te odredbe koji je predložio Obama zbog bojazni da bi prvobitni plan mogao dovesti do trgovinskog rata.

Druge zemlje, kao što su Kina, Indija, Brazil i Rusija, se i dalje smatraju pogođenim i tim revidiranim planom koji se tiče javnih radova.

Verzija, koja je usvojena u Senatu, predviđala je da se u svim projektima javnih radova, koji budu finansirani iz stimulativnog paketa, koriste samo američko gvožđe, čelik i druga domaća roba, dok je verzija, usvojena u Predstavničkom domu, uključila samo američko gvožđe i čelik, ali nije sadržala amandman, dodat prošle sedmice u Senatu, koji nalaže da se klauzula "Kupujmo američko" primjenjuje na način koji je u skladu s obavezama Washingtona u okviru međunarodnih trgovinskih sporazuma.

Američke kompanije iz sektora čelika, pogođene velikim smanjenjem tražnje usljed privredne recesije, zalagale su se za strogo pridržavanje odredbe "Kupujmo američko" radi otvaranja novih radnih mjesta.

Modifikovana verzija je pružila Kanadi, EU, Japanu i malom broju drugih američkih trgovinskih partnera izvjesnu pogodnost da i dalje mogu učestvovati na američkom tržištu javnih radova koje će biti prošireno zahvaljujući stimulativnom paketu.

Ostale zemlje, koje nemaju državne sporazume sa SAD-om o isporukama robe neće dobiti povećani pristup na američko tržište javnih radova.

Među te zemlje spadaju Kina, Indija, Brazil i Rusija.