SAD
0

Obamin stimulativni paket potiče rast akcija

FENA
Vrijednost akcija uvećana je u ponedjeljak na globalnim finansijskim tržištima jer se očekuje da stimulativni paket izabranoga američkog predsjednika Baracka Obame pomogne u savladavanju najveće svjetske privredne krize od perioda Velike depresije.

U isto vrijeme dolar je na evropskom tržištu dodatno ojačao prema euru, ali je i oslabio u odnosu na jen, javio je Reuters.

Panevropski indeks akcija napredovao je tokom prijepodnevne trgovine na indikativnoj berzi u Londonu 1,3 posto, dok je ranije japanski Nikei indikator u zaključnom poslovanju vrijedio 2,07 procenata više nego potkraj protekle poslovne sedmice.

"Očekivanja da će Obama doći s velikim stimulativnim paketom su od pomoći", izjavio je Bernard McAlinden, investicijski stručnjak kompanije NCB Stockbrokers.

McAlinden smatra da tržište sada traži bilo kakve signale koji bi ukazivali na daljnji oporavak glavnih berzanskih indikatora koji su prošle godine drastično "potonuli".

Glavni svjetski indeks akcija - MSCI je tokom proteklih mjesec dana "odskočio" 3,6 posto i za još 2,9 procenata na samom početku ove godine, ali je to sve veoma skromno kada se ima u vidu da je lani opao više od 43 posto.

Na deviznim berzama tržišna klima je i u ponedjeljak, kada je u pitanju kurs dolar - euro, bila naklonjena američkoj valuti, također "osokoljenoj" namjerom Baracka Obame da čim 20. januara preuzme čelni položaj u Bijeloj kući, brzo poradi na realizaciji poreznih olakšica, uglavnom za krupni i srednji biznis, u vrijednosti oko 310 milijardi dolara.

Vrijednost ukupnoga Obaminog stimulativnog paketa procjenjuje se, međutim, u stručnim krugovima na 775 do 800 milijardi dolara, i to je svakako u ponedjeljak najviše uticalo da devizni dileri podignu kurs dolara prema euru na trosedmični maksimum.

Zajednička valuta 16 članica Evropske unije (eurozona je od 1. januara bogatija za još jednu članicu - Slovačku), inače je na indikativnoj deviznoj berzi u Londonu vrijedjela 1,3676 dolara, uz dnevni pad od 1,4 posto.

Istovremeno je zabilježen novi pad dolara prema japanskom konkurentu od 0,7 posto, na 92,86 jena, što je oko decembarskog minimuma u proteklih više od 13 godina.

Sadašnji izuzetno visok kurs "japanca" je prava noćna mora za sve eksportere iz Zemlje izlazećeg sunca, jer su oni lani izjavili da je za njih donji "prag izdržljivosti" nivo od 100 do 105 jena za dolar.

Američko ministarstvo finansija, u čijoj nadležnosti je kurs "zelene novčanice", namjerno forsira jačanje jenskih pozicija prema dolaru da bi stvorilo uvjete za što veće smanjenje još uvijek visokoga trgovinskog deficita u robnoj razmjeni s Japanom, ocjenjuju tržišni stručnjaci u Tokiju.

Tekući rast dolara prema euru je za mnoge iznenađujući, imajući u vidu da su tržišni stručnjaci uoči novogodišnjih praznika predviđali suprotnu tendenciju.

Treba, međutim, imati u vidu i najnovije izjave zvaničnika Evropske centralne banke (ECB). Oni, naime, nisu isključili mogućnost daljnjeg labavljenja kamata u nadležnosti te banke.

Bazna kamata ECB-a sada je 2,5 posto, što je osjetno iznad nula do 0,30 procenata, na koliko je utvrđena ista interesna stopa Uprave federalnih rezervi SAD-a.

Očito je da u klimi pojačanih iščekivanja djelovanja stimulativnih mjera nove američke administracije ni primjetna kamatna razlika u korist eurozone više ne igra toliko važnu ulogu u određivanju kurseva vodećih valuta kao ranije, zaključio je jedan finansijski analitičar iz Londona, čije je mišljenje prenijela agencija Reuters.