biznis
0

Obama predlaže kampanju protiv špekulacija u energetskom sektoru

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Saudijska Arabija je saopćila da je spremna proizvoditi više nafte kako bi zadovoljila potražnju i ublažila energetsku krizu koja je već dovela do protesta u nekoliko zemalja.

Saudijski ministar za naftu Ali al-Naimi izjavio je da bi do kraja 2009. godine njegova zemlja mogla proizvoditi više od 12 i po miliona barela dnevno.

Saudijska Arabija namjerava povećati proizvodnju na devet miliona i 700 hiljada barela dnevno sljedećeg mjeseca, izjavio je saudijski ministar u Džedi na sastanku proizvođača i potrošača nafte čiji je cilj bio da se ublaže rekordno visoke cijene ovog energenta.

Saudijski kralj Abdulah, koji je sazvao skup, okrivio je za sve veće cijene sirove nafte spekulante koji se, kako je rekao, "vode sebičnim nteresima. Dodao je da u drugi činioci utječu na sve veće cijene, kao što su povećana potražnja i veći porezi u nekim zemljama, izvještava VoA.

Američki ministar za energiju Samuel Bodman izjavio je na jučerašnjem skupu kako Washington nema dokaza da su spekulanti odgovorni za vrtoglavi rast cijena goriva.

Međutim, američki dopredsjednički kandidat Barack Obama slaže se sa saudijskim kraljem, a ne s ministrom Bodmanom.

Seantor Obama u nedjelju je predložio kampanju protiv spekulacija u energetskom sektoru za koje vjeruje da su odgovorne za rekordne cijene nafte. Prema njegovom prijedlogu, ukinula bi se zakonska odredba koja isključuje cijene energije od kontrole lade.

Kritičari te mjere tvrde da je deregulacija koju je potpisao predsjednik Bill Clinton 2000. godine otvorila put nekontroliranim spekulacijama na tržištu sirove nafte.

Inače cijene nafte postale su izuzetno važno pitanje američke predizborne kampanje; republikanski kandidat senator John McCain traži da se ukine zabrana potrage za naftom u američkom priobalju, dok senator Obama tvrdi kako to ne bi pomoglo rješavanju problema u doglednoj budućnosti.