biznis
0

Obama od lidera G-20 traži poticanje privrednog rasta

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki predsjednik Barack Obama zatražio je od čelnika grupe 20 najrazvijenijih zemalja (G-20) da na predstojećem samitu 2. aprila u Londonu postignu saglasnost o poduzimanju neposrednih akcija za oživljavanje svjetske privrede, prenosi u utorak agencija Reuters.

Obama je u napisu za njemački dnevnik Die Welt pozvao učesnike samita G-20 da prihvate održiv program stimulativnih mjera koji bi mogao otvoriti put globalnome ekonomskom oporavku.

"Prvo se moraju usvojiti hitne mjere za stimulaciju rasta", napisao je Obama u članku za njemački list i dodao da bi takvi programi trebalo da budu snažni i održivi sve dok se ne postigne zadovoljavajuće oživljavanje tražnje.

Predsjednik SAD-a je ukazao na spremnost njegove zemlje da predvodi napore za oporavak globalne privrede, kao i da bude centar na kome će se zasnivati obnova ekonomskog povjerenja.

Ako se na londonskom samitu usvoje mjere za zajedničku akciju, mogu se poduzeti djelotvorni koraci za postizanje oporavka i izbjegavanje budućih kriza, smatra Obama.

Evropski politički čelnici su, međutim, odbili poziv SAD-a za usvajanje budućih stimulativnih ekonomskih paketa i umjesto toga predložili da se londonski samit G-20 pozabavi prvenstveno mjerama usmjerenim na superviziju i veću kontrolu finansijskog tržišta, navodi Reuters.

Obama je rekao da bolja supervizija također može potaknuti veći priliv kreditnih sredstava do kompanija, što je od suštinske važnosti za proces ekonomskog oporavka.

Ukazujući na spremnost da se na tome planu urade suštinske promjene, Obama je ocijenio kako je londonski samit prilika da se donesu "smjele i usaglašene mjere" koje bi pomogle da se prevaziđu posljedice tekuće privredne krize i ostvari istinski napredak prilikom usvajanja inicijativa za promjenu pravila rada regulatornih organa i institucija.

Obama je također podsjetio i na obavezu članica G-20 da ukažu pomoć zemljama koje su sada suočene s ozbiljnim finansijskim rizicima.

"G-20 treba da ukaže brzu finansijsku podršku zemljama čije su ekonomije u opasnosti, posredstvom Međunarodnog monetarnog fonda i regionalnih razvojnih banaka koji će ubrzati davanje kredita", istakao je Obama.

Američki predsjednik je priznao da i njegova zemlja snosi dio odgovornosti za tekući haos u svjetskoj ekonomiji i da je to razlog što o nekim važnim pitanjima ima različito mišljenje od svojih partnera.

"Sada je vrijeme za zajednički rad", napisao je Obama, uz opasku da se samo tako može postići osnovni cilj – povratak održivoga ekonomskog rasta i stabilizacija situacije na globalnome finansijskom tržištu.