SAD
0

Obama iznio okvire plana za oporavak ekonomije

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Novizabrani američki predsjednik Barack Obama u subotu je iznio okvire svoga plana za oporavak ekonomije u kojem je zapošljavanje glavni prioritet.

Američki radnici obnavljat će ceste i mostove, modernizirati škole i stvarati više izvora alternativne energije, stvarajući 2,5 miliona radnih mjesta do 2011. godine, najavio je Obama u sedmičnoj poruci naciji Demokratske stranke, čija je video snimka objavljena na njegovoj web stranici.

"To nisu samo koraci da se izvučeno iz sadašnje krize. To su dugoročna ulaganja u našu ekonomsku budućnost, koja su predugo zanemarivana", naglasio je Obama.

Pojedinosti plana još uvijek razrađuje njegova ekipa za ekonomsku politiku, rekao je Obama, najavljujući početak primjene plana ubrzo nakon preuzimanje dužnosti 20. januara 2009.

Pozivajući se na ovosedmične ekonomske pokazatelje za oktobar, prema kojima je kupnja novih kuća pala na najniži nivo u 50 godina, a podneseno je 540.000 novih zahtjeva za naknadu za nezaposlene, što je najviše u 16 godina, Obama je upozorio da u 2009. godini milioni Amerikanaca mogu ostati bez posla.

"Mi moramo ponovo zaposliti ljude i pokrenuti ekonomiju, ako ne djelujemo brzo i smjelo, većina stručnjaka sada vjeruje da iduće godine možemo izgubiti milione radnih mjesta", rekao je.

Za prihvaćenja plana obnove cestovne infrastukture, većinom izgrađene 1950-ih godina, moderniziranje škola, izgradnju farmi vjetro-elektrana i solarnih panela, proizvodnju ekonomičnih automobila i razvoj alternativnih tehnologija za proizvodnju energije, po Obaminim će riječima biti nužna potpora i demokrata i republikanaca.

Rekavši kako su dobrodošli prijedlozi obiju stranaka, Obama je istaknuo da se o "nužnosti hitne akcije" ne može pregovarati. "Nudi nam se prilika za novi početak, to je izazov kojem moramo biti dorasli u danima koji dolaze. Vrijeme je da se djeluje, a kao sljedeći predsjednik SAD-a ja to i namjeravam", najavio je Obama.