biznis
0

Obama: EU je dovoljno bogata da riješi dužničku krizu

FENA
Barack Obama
Barack Obama
Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u četvrtak kako je "očito vrlo zabrinut" zbog evropske dužničke krize, ali vjeruje da je Evropska unija dovoljno bogata da riješi krizu te se nada da čelnici kao što su francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i njemačka kancelarka Angela Merkel mogu naći izlaz.

"Mislim da sada priznaju hitnost i poduzimaju nešto ozbiljno i hrabro. Pitanje je mogu li oni skupiti dovoljno političke volje da bi to učinili", rekao je Obama u kratkom obraćanju novinarima u Bijeloj kući.

"Evropa je dovoljno bogata da nema razloga zašto ne bi mogli riješiti taj problem", dodao je.

"To je Evropa, s nekim od najbogatijih država na Zemlji. Kolektivno jedno od najvećih tržišta na Zemlji, ako ne i najveće. Tako da ako skupe političku volju, oni imaju kapacitet da smire tržišta, osiguraju odgovorno djelovanje, te da vlade poput Italije mogu finansirati svoj dug", istakao je američki predsjednik.

Ocijenio je da je njemačka kancelarka Angela Merkel postigla određeni napredak s drugim evropskim čelnicima u nastojanju da se krene prema fiskalnoj kompaktanosti, gdje svi igraju po istim pravilima i nitko ne djeluje neodgovorno.

"Mislim da je to dobro za sve, ali postoji kratkoročna kriza koja mora biti riješena kako bi osigurali da tržišta imaju povjerenja da Evropa stoji iza eura", rekao je Obama.

Potvrdio je da će SAD učiniti sve što može kako bi poticala Evropu da u rješavanju krize ide u dobrom smjeru, jer to ima veliki utjecaj na ono što se događa u SAD-u.

"Oni su naš najveći trgovinski partner, a mi vidimo neke pozitivne znakove u našoj ekonomiji, ali ako vidimo da Evropa tone, to očito može imati veliki uticaj na našu sposobnost za stvaranje radnih mjesta koja trebamo ovdje u Sjedinjenim Državama", zaključio je Obama.

Američki ministar finansija Timothy Geithner, koji se nalazi na evropskoj turneji, izjavio je u četvrtak da su SAD i svijet "jako zainteresirani za uspjeh" evropskog samita u Bruxellesu koji se održava u četvrtak i petak.

"Mislim da možemo biti ohrabreni i svijet može biti ohrabren napretkom ostvarenim zadnjih sedmica među evropskim čelnicima, posebno prema većoj proračunskoj integraciji, što je jako važno da preživi monetarna unija", kazao je Geithner.