biznis
0

Novi vlasnik "Hranaprodukta" zaposlit će 120 radnika

SRNA
U Bosanskom Šamcu danas je potpisan Ugovor o kupoprodaji "Hranaprodukta", između općine Bosanski Šamac i lokalnog preduzeća Brojler – "Zlatno pile", koje planira da u "Hranaprodukt" u narednom periodu uloži 16 miliona KM i zaposli 120 radnika.

Načelnik općine Bosanski Šamac Savo Minić podsjetio je da je potpisivanjem ovog ugovora ispunjena obaveza koju je općini dala Vlada Republike Srpske, da u roku od šest mjeseci pronađe strateškog partnera koji će pokrenuti proizvodnju u "Hranaproduktu".

Vlada je ranije kupila imovinu ovog preduzeća u stečaju i dala je na raspolaganje općini uz obavezu pronalaska strateškog partnera.

"Brojler 'Zlatno pile' obavezuje se da u narednom periodu isplati općini odnosno Vladi Srpske iznos od 1.250.000 KM, koji je uložen u stečajnu masu", kaže Minić.

On je dodao da su u Ugovoru uređeni svi odnosi, tako da kupac u posjed preuzima svu imovinu "Hranaprodukta", te da se ide prema Vladi Republike Srpske da obezbijede sredstva od Investiciono-razvojne banke kako bi se iskoristili svi podsticaji za stvaranje radnih mjesta.

Direktor Brojlera "Zlatno pile" Zlatan Ivanović istakao je da će pokrenuti kooperativnu proizvodnju živih pilića kao i klaonicu peradi u "Hranaproduktu". On je napomenuo da će sve biti urađeno po evropskim standardima sa kapacitetom 4.000 pilića na sat.

"Naišao sam na dobar odnos sa općinom Bosanski Šamac i Vladom Republike Srpske i zajednički ćemo raditi na ovom projektu. Općina će se uključiti u sklopu svojih mogućnosti, a od Vlade Republike Srpske očekujem da to zakonima omogućava", rekao je Ivanović.

On je istakao da se odlučio da radi u Bosanskom Šamcu jer na području ove općine postoji sirovinska baza, primarna proizvodnja a i farme su blizu.

"Ambicije su da se po Republici Srpskoj otvaraju trgovine koje već imamo u federalnom dijelu u Sarajevu, gdje postoji klaonica peradi koju preseljavam u Bosanski Šamac", rekao je Ivanović i izrazio nadu da će Brojler "Zlatno pile" biti pokretač privrednih aktivnosti u ovoj općini.