biznis
0

Novi propisi "Basel III" ublažili strepnje banaka

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Novi propisi o kapitalu banaka, poznati pod nazivom "Basel III", donijeli su u ponedjeljak osjećaj olakšanja bankama u svijetu, iako je jedan od tvoraca tih propisa upozorio da će bankarski sektor morati prikupiti stotine milijardi eura kako bi ispunio zahtjeve.

Tim propisima, koje su u nedjelju dogovorili globalni regulatorni organi, od banaka se zahtijeva da odnos kapitala i njihove ukupne imovine iznosi sedam posto, ali je dugi rok za početak primjene tih propisa umirio strahovanja da će kreditori morati požuriti da prikupe kapital, prenio je Reuters.

Novi zahtjev koji propisuje koeficijent kapitala prema imovini predstavlja značajno povećanje u odnosu na trenutni zahtjev od dva posto, ali je niži u odnosu na očekivanja banaka sa početka godine. Pored toga, rok za primjenu propisa je u nekim slučajevima produžen sve do januara 2019.

Banke u Evropi će u većini slučajeva morati povećati kapital, posebno u Njemačkoj, Španjolskoj i još nekim zemljama.

"Bit će potrebno prikupiti stotine milijardi eura", izjavio je član Upravnog vijeća Evropske centralne banke i čelnik Bazelskog odbora za nadzor banaka Nout Wellink.

"Banke će morati godinama zadržavati ostvareni profit, koji neće moći podijeliti dioničarima ili utrošiti za isplatu bonusa. Nadalje, neke banke će morati nabaviti dodatna sredstva na tržištu kapitala", istakao je Wellink, inače guverner nizozemske centralne banke.

Akcije evropskih banaka su u ponedjeljak ojačale za 1,9 posto, a vrijednost eura je porasla za jedan posto u odnosu na dolar.